Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Megegyezés híján


 

Készüljünk, az előrehozott választásokra?
Ma Gyurcsány Ferenc megegyezés című gazdasági vitairatára Fodor Gábor az SZDSZ elnöke nemet mondott. Ez hosszú távon azt jelenti, hogy készülődhetnek a pártok.
De kinek jó ez? Van-e más opció?
Első blikkre szegény MSZP, hülye SZDSZ, boldog FIDESZ. De, ha abból indulunk ki, hogy láthatóan 2010-ben nincs másnak esélye a választások megnyerésére csak a Fidesznek (és láthatóan a szocik is ebből indulnak ki), akkor a jelenlegi gazdasági helyzet átörökítése, és a gazdaság rendbetételének problémája jobb, hogy ha átszáll egy következő pártra, parlamentre, legyen szaros a Fidesz keze is.
Az SZDSZ nem tér vissza a koalícióba, elkezdheti hitelességi hintapolitikáját, aminek lényege az elvi esetenkénti választás, a két párt között. Egy kis szerencsével pedig akár a Fidesszel egyűt írhatnak kétharmados törvényeket a választások után. A Fidesz végre hatalomra juthat, kicsit nehezebb lesz, mint amit 2010-től várnának, de annyira akarták az előrehozott választásokat, valószínűleg van rá valami programjuk, tervük.
Felmerül még a Fidesz, és a Szadesz által is lebegtetett Szakértői kormány lehetősége, ez akkor lehet reális ha, a Szadesz fél a parlamentből való kieséstől, míg a Fidesz nem akarja a gazdasági átalakítást egyedül végig vinni. Kérdés, hogy egy politikai erővel nem rendelkező kormány hogy tudná politikai döntéseit átnyomni a parlamenten! Valószínűleg egy ilyen helyzetben lubickolna a Szadesz hintapolitikája, és nagyon sok elképzelésük átmenne, egykulcsos adó, adóegyesítés, csökkentés stb., mellesleg pedig a szakértői kormány támaszaként is felléphetnének. Másik kérdés, hogy ez a tudós kormány tudna-e egységkormány lenni? A Fidesz összetudna-e állni egy Gyurcsány állttal vezetett MSZP-vel, hiszen Gyurcsány pozíciói ebben az esetben biztosnak tűnnek 2010-ig.
A költségvetés nem elfogadása nagy csapás lenne, a magyar gazdaságra, bár azt is láthatjuk, hogy a jelenlegi erős forint kicsit csökkenhetne, ami akár lendíthet is rajta.
A fent vázolt opciók közül bármelyik is áll majd föl, jövő júniusánál előbb nem kezdheti el a munkáját az új kormány.
Megéri ez nekünk?

· 1 trackback