Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Cigányok ideje


 

Magyarországon a cigányság egy része, a létminimum alatt él, egy másik része nem tudott integrálódni a társadalomba, mert nem akar nincs lehetősége, és nem kényszeríti senki.
A társadalom nagy része, ezt cigányozással, cigánybűnözőzéssel, próbája megoldani. Egy másik része rasszistázással kendőzi el azt, hogy fingja sincs mit kéne tenni.
Egy a jelszó: Probléma van!
Ezt mindenki tudja, aki ezt nem vallja be azzal, nem is kell foglalkozni.
De ne azt nézzük ki, hogy viszonyul a problémához, nézzük azt milyen megoldási kört ajánl, és ez mennyire megvalósítható. Tudjuk azt, hogy a teljes integráció hibás döntés, mert egyrészt vannak olyan értékek (nem, nemcsak a zenére gondolok) amit meg kell őriznünk ebből a kultúrából. Másrészt nincs morális alapunk erre a kultúrára azt mondani, hogy alacsonyabb szintű vagy rosszabb, mint a miénk. Egyszerűen más.
Valamiféle kettős szocializációt kéne rájuk „erőltetnünk”, amiben figyelünk arra, menyire fontos például nekik a család, de megértetjük velük azt is, hogy mi az a magántulajdon.
Ez legjobban az oktatáson keresztül valósítható meg, és igen én azt gondolom, pozitív diszkriminációval, de egy másik oktatási struktúrában.
Például elképzelhetetlen a tanító képzőben egy integráló tanár szak? Elképzelhetetlen, a hátrányos térségekben ahol a cigányok többsége lakik, egy integrációs óra? Ahol megismerik a gyerekek egymás kultúráját.
Az oktatásban való részvételt pedig motiválással kell elérni, nem büntetéssel. Mire gondolok. Nem az alap dolgokat kell elvenni, hanem plusz dolgokat kell felajánlani, hogy értéké tegyük az iskolába járást. Mert, például ha a tanár szívességet tesz egy cigány apukának ő tartozni fog cserébe neki.
Nem közmunka programra van szükség, hanem engedni kell és támogatni a kalákát, ami most adóköteles? Ez valamilyen szinten közmunka, de fejleszti a közösségi tudatott, és hasznosabb, mint a közmunka, több örömet okoz.
Spanyolviasz? Nem
Jó ötletek? Nem tudom.
Van értelme beszélni róla? Van.
Több értelme van erről beszélni, mint cigányünőzésről és rasszizmusról?
Igen biztos, sőt tuti.