Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Sólyom beszólt a Fidesznek?


Ugye csak hülyéskedtek, srácok?

 

Köztársasági elnökünk vasárnap a Magyar Polgármesterek VIII. Világtalálkozóján mondott beszédet. A beszédben egyértelműen visszaüzent a Zemberek Zemberének azon mondatára, miszerint Sólyom nem ment az emberek közé, és üzent azoknak, akik egy Parnasszuson ülő jogászprofesszornak tartották. Ezzel nem is szállunk vitába, mert nem emlékszünk arra, hogy Göncz vagy Mádl bármikor is az emberek közé merészkedett volna, mint a nagybetűs Köztársasági Elnök Zengőnél, határontúli utazásainál, és még igen sokszor.

Viszont Sólyomnak volt egy másik mondata, ami sokkal érdekesebb.

"Ezek a független intézmények ellensúlyt képeznek a központi hatalommal szemben az alkotmány és a törvények keretei között, így ők a demokrácia iskolái.” Sólyom László azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy a települési képviseletek legyenek sokszínűek, hogy az önkormányzatokban több helyi erő képviseltethesse magát.

Sólyom ritkán szokott csak úgy beszélni, és szerintem ezeket a szavait se az udvariasság szülte, hanem inkább az új önkormányzati illetve választási eljárásjogi törvény.

Mint tudjuk, ezek a törvények növelik az összegyűjtendő kopogtatócédulák számát (míg az országgyűlési választásokon ahhoz, hogy egy párt minden körzetben elinduljon, minimum 24 ezer KC kell, addig a főpolgármester jelöléséhez körülbelül 26 ezer KC-ra lesz szükség), csökkentik a gyűjtésre fordítható időt 40 napról 15-re, és a kompenzációs rendszer helyett az egyéni rendszer felé viszik el a választás súlyát.

Nem hiszem, hogy ez a Sólyom által kívánatos demokráciaiskolának, vagy az önkormányzati sokszínűségnek kedvezne.

· 1 trackback