Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Újratervezés
Megpróbáltam elolvasni Bauer Tamás Schifferről írt cikkét, de nem sikerült. A második blokkig bírtam. Az a baj, hogy Bauer nem tud kilépni az oldalpolitikából. Szerinte, aki azt mondja, hogy az MSZP ugyanolyan szar párt, mint a Fidesz, az már azt mondja, hogy az MSZP ugyanolyan párt, mint a Fidesz, sőt Bauer szerint Schiffer azt állítja, hogy  rosszabb. Nem, az MSZP egy ballibszerű párt, a Fidesz pedig nem, hogy ki melyiket szereti jobban vagy kevésbé vagy, hogy ki utálja mindkettőt: az mindenki magánügye. Én spec mindkettőt utálom.


Egyszerűen ez egy rendszer kérdés. Akinek tetszett az elmúlt 20 év kezdetétől végéig tartó folyamat, az szavazzon nyugodtan a szocikra. Nekem nem tetszett, de jobb volt az elmúlt fél évnél. És valljuk be, nem a szocik miatt volt jobb, nem a szocik őrizték meg azokat a '89-es vívmányokat, amiket a rendszerváltáskor kiharcoltunk, és még megmaradtak. A szocik ugyanis ugyanúgy rombolták ezeket a vívmányokat

Az előző 20 év egy rendszer volt, amit most a Fidesz eltörölni látszik. De ez az eltörlés annak a rendszernek a része. Az elmúlt 20 év szoci politikája is vezet most oda, hogy megteheti ezt a Fidesz. Emlékezzünk például, hogy mért került be az a passzus a választási törvénybe, hogy munkahelyen nem lehet kopogtatócédulát gyűjteni. Nem csak egy szabad választást akartunk '89-ben, hanem egy szabad Magyarországot, ahol a pártrendszer nem egyenlő a közélettel. Ahol nem a szatelitezés a menő.

A civil szervezetek kinyírásával, a civil ügyek pártpolitikai ellopásával, a média pártosításával, a független rendszerekre való ránehezedésével (ebben tényleg jobbak, nem nyúlták le őket, csak nyomást gyakoroltak folyamatosan), ugyanakkor az értelmiség hajbókolása és egzisztenciális függése nyírták ki ennek az országnak az immunrendszerét. Persze a politika nyomás gyakorlása mindenhol a rendszer része, de az általunk vagy bármelyik oldal által példaként vett vagy elképzelt országokban ennek része az is, hogy van ellenállás, hogy nem nyálas zombiseregek mennek ki az utcára, hanem gondolkodó emberek által vezetett nyálas zombiseregek.

Nem érdekel ez mikor kezdődött, hogy '92-ben, '98-ban, 2003-ben vagy 2005-ben. A lényeg az, hogy ameddig stréber pártkatonák buzgón őrködnek, hogy merre menjenek a civil pályázati pénzek, álértelmiségi hajbókolók lépnek be civil szervezetekbe, kezdeményezésekbe, hogy azt pártjuk felé fordítsák (ah, hány ilyen faszt láttunk az elmúlt években?), a független sajtó nem független mágnásoknak vagy akár pártalapítványoknak a kezében van, ha egy pártpolitikusról rosszat, írnak nem elviseli, hanem fenyegetőzni kezd. Nem beszélhetünk például arról, hogy most tiporják el a független Magyarországot, arról beszélhetünk, hogy az esélyét veszik el, hogy ilyen legyen.

Mert igen én is bíztam a Fidesz-ben, hogy ezt fogja megteremteni. Bízhattam volna másban? Aki az elmúlt években ezt a mostani helyzetet vetítette elő, lehet, hogy kiváló jós, de inkább azt mondanám, el se tudja képzelni a független és demokratikus közéletet. Az viszont biztos, hogy hajbókló pártkatonaként (urambocsá elnézést a ritka kivételtől) nem tett érte semmit.

Vajon független (nem, ezen nem azt értem, hogy senkinek nincs pártszimpátiája, hanem azt, hogy nem pártoktól függ) demokratikus közélet nélkül van demokratikus Magyarország?

Lehet visszatérni ezután a Fidesz kormány után oda, ahol ez az ország eddig állt, de nincs értelme, hogy pártpolitikában, hova térhetünk vissza az pedig azon múlik kialakul-e most valami civil öntudat, ami legközelebb pofán veri azt aki ilyet csinál.

· 3 trackback