Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Miért megyünk tüntetni a sajtószabadságért?
Természetesen azért, mert remélhetőleg jó idő lesz és munkaszüneti nap. Meg amúgy is a környéken járnánk. Vagy azért, mert egyébként is a sajtó napja március 15. De azért is, mert nem tetszik a Fidesz kormányzása, és végső soron azért, mert a médiatörvény szar.

Az Európai Unióval Viktorék leboltolták már a tutit, és kiszedik azokat a szabályozásokat, amik sértik az Uniós irányelveket. Sajnos minket főleg nem ezek a dolgok zavarnak.

Mi is a bajunk a médiatörvénnyel?

A magyar politikai sajtó kettéosztott: alig-alig jelenik meg benne olyan médium, ami pártsemleges lenne, és azon médiumok is, amelyek nem állnak egy-egy párt irányítása alatt, gyakran képviselnek, illetve jelentetnek meg olyan álláspontokat, amelyek függetlensége kérdéses. A sajtó pártfüggetlen részét - nem meglepő módon -gazdasági érdekcsoportok birtokolják, míg a közszolgálat a mindenkori kormány pártszócsöve, vagy az érdekeltségébe tartozik, és legtöbbször kifizetőhelyként működik. A sajtó politikai befolyásolását nem lehet egy médiatörvényben megakadályozni, hiszen senki nem fogja korlátozni saját politikai érdekét, míg a gazdasági körök érdekeit ez a törvény nem hivatott sérteni, illetve káros befolyásukat nem egy médiatörvénnyel lehet kiküszöbölni. A közszolgálati médiumok függetlenségét pedig láthatóan egyáltalán nem garantálja a törvény.

A törvény nem alkalmas a kiskorúak védelmére, nevelésük elősegítésére, hiszen erre a média nem lehet alkalmas. A nevelés elsődleges terepe a család, míg másodlagos az iskola és a közösség. Ezeket sose helyettesítheti, maximum hathat rá a televízió vagy más médium. De általában akkor lehet - ha lehet - káros hatásról beszélni, amikor a gyerek családi helyzete rossz, és egyéb problémái is vannak. Ezért az erre hivatkozó szabályozás csakis pótcselekvés lehet más társadalmi problémák elkenésére.

Az újságírók korlátozása, az évek óta megoldatlan adatkérések, a médiahatóság - ebben a törvényben brutálisra növelt - iratbetekintési és lefoglalási joga nem csökkenti, hanem növeli a korrupció esélyét, az állam kontrolljának hiányát. A büntetések emelgetése és a titkos információk védelmének hiánya hátráltatja az amúgy is gyenge magyar oknyomozó újságírást, a sajtó társadalmat védő watchdog funkcióját.

Bár joga van a kormánynak, hogy csakis saját tagjait delegálja a médiahatóságba, de eddig teljes konszenzusban (kivéve 4 éve) állapodott meg az összes parlamenti párt az ORTT-s helyek elosztásáról, ennek megszüntetése nem lehet pozitív hatású. Bár az előző médiatörvényben rögzített politikai hatalomgyakorlás se volt jó verzió, a mostaniban a 9 éves bebetonozás, illetve a médiatanács konszenzus nélküli elfoglalása egyértelműen a média felügyeletének egypárti erődemonstrációja.

Ezen okok miatt (még mindig egy kellemes tavaszi napon) tüntetni kell a médiatörvény ellen, mert a szabályozási rendszer legjobb fent vázolt esetben sem segítia magyarországi sajtó helyzetét, és miért is kéne bíznunk a Fidesz-ben az elmúlt hónapok után? Tehát tüntetünk március 15.-én, a sajtó magyarországi napján!

Részletek itt a tüntetésről!

· 2 trackback