Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Különadó, de minek?


 


Tegnap este a Fidesz frakció megszavazta immáron harmadszorra a 98%-os különadót. Így immáron harmadszorra várhatjuk az Alkotmánybíróság döntését, ennek megsemmisítéséről.

Mint emlékezhetünk a különadó első megsemmisítésekor vonta meg az Alkotmánybíróság jogköreit a Fidesz, - arra a pofátlanságra hivatkozva - hogy az újra benyújtott törvényt már ne vizsgálhassa a testület. De egyértelmű, hogy a propaganda célokat szolgáló különadó helyet, a magánnyugdíjpénztári pénzek államosításának megvédése volt a cél.

Most a Fidesz-esek (és mi is) be lehetnek szarva. Az Alkotmánybíróság az emberi méltóságra hivatkozva a magánnyugdíjpénztári törvényt is megsémisítheti. Ez a lépés pedig óriási lyukat üthet a költségvetésen, teljesen szétzilálva a Fidesz így is borzasztó gazdaság politikáját, aminek egyik alappillére a rabló törvény.

Visszatérve a „pofátlan végkielégítésekről szóló” különadóra, ez a törvény így érthetetlen. A különadó jelenlegi formájában nem vonatkozik, a 2007 és 2009 között történt BKV-s végkielégítésekre, például Szalainé Szilágyi Eleonóra saját magának kiutalt pénzére. Lázár mostani javaslata, a 2010. január 1-jén vagy azt követően, a jogszabályban meghatározott jogcímen megszerzett jövedelmeket sújtja. De ugyanígy nem szerezhető vissza ezzel a MÁV egykori vezetőinek kiosztott több milliárd forint se.

Rogán Antal utolsó pillanatban benyújtott és rögtön újrafogalmazott módosító javaslata, ellenben az előző ciklus után távozó parlamenti képviselőkre már vonatkozik. Ezt viszont pitiáner baszakodáson kívül másnak nem lehet értelmezni.

Érdekes viszont, hogy a Fidesz nem fogadta el az LMP javaslatát, amivel bírósági úton, a jogállam keretein belül, hozzálehetett volna nyúlni ezekhez a néhol tényleg pofátlan végkielégítésekhez.  

Végezetül pedig idézzük Schiffer Andrást a tegnapi vitából:

Ha egy jövedelem a jó erkölcsbe ütközik, annak nem 98 százalékát, hanem száz százalékát kell visszaszerezni

· 6 trackback