Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Reformdiktatúra újratöltve?


A napi gazdaság cikke szerint még erősebben aktivizálódnak a szakszervezetek. Csütörtök este a VDSZ (Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) Kazincbarcikán indítja útra demonstráció sorozatát, míg a rendvédelmi dolgozik sztrájkbizottságot alakítottak annak ellenére, hogy a törvény nekik ezt nem engedélyezi.

Szögezzük le bizonyos átalakításokra szükség van, a költségek valamiféle visszaszorítására is, ezzel nincs gond. Az viszont felettébb idegesítő, hogy az elmúlt 20 év kormányai egyrészt mindig megszorításokban gondolkodnak, semmilyen kiutat nem kínálnak fel a megszorításokkal párhuzamosan, másrészt pedig nem képesek egyeztetésre. Míg a Fidesz ellenzékben a társadalmi egyeztetést hiányolta a szocialista kormányoktól, addig kormányon semmilyen tárgyalásra nem hajlandó.

Márpedig tárgyalni kéne, mert a Fidesz bármit megtehet és a bármit megtehetetben, benne van az ország mégjobbani elrontása is. Kívülről, innen a balfélről pedig ez látszik. A Fidesz gazdaságpolitikája, a munkajogokkal, a hátrányos térségekkel - a nem fehér felső-középosztálybeliekkel - szemben folytatott politikája, katasztrofális. Az pedig egyértelmű, hogy a költségvetést csak jogállamon kívüli megoldásokkal tudják betömni.

Jelenleg úgy néz ki, van egy pökhendi csapat aki össze-vissza cselekszik, és nem tudja mit csinál, aki idenyúl, odanyúl, és ledarálja a jogállamot azért, hogy igazolja az intézkedéseit. Ezzel szemben egy kompromisszum kész csapat képe sokkal szimpatikusabb lenne, főleg annak a több ezer munkavállalónak, akiknek a dolgozó emberek nevében zajló gazdaságpolitika keretei között csökkentették januárban a fizetését. Vagy azoknak a nyugdíjas rendőröknek és tűzoltóknak, akiknek a kormány jelenleg tönkreteszi az életét.

2010 elején sokan vártuk itt a baloldalon is, hogy rendbejöjjenek a dolgok, tudtuk, hogy nem a mi ízlésünk szerint fog működni ez a kormányzat, de arra, amit az elmúlt egy évben műveltek senki sem számított, valószínűleg maga Orbán Viktor se.

Ha a Fidesz nem lesz képes a valódi párbeszédre a választóival, elveszíti azokat, de valószínűleg mi még többet. Hiszen pár éve már tudjuk milyen hatása van az áterőszakolt reformdiktatúrának, milyen ha az állampolgárok nem hajtják végre a mindenkori kormányzat intézkedéseit, ha annak legitimitása a 0 közelébe csökken, és egy béna kacsa senkinek se lenne jó.

 

· 1 trackback