Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

A felháborodás ideje elérkezett!


Ma tüntetni kell! A magyar ifjúságon a sor.

Orbán Viktor 22 évvel ezelőtt pontosan ezen a napon, Nagy Imre és mártírtársainak újratemetésén beszédet mondott.

„Valójában akkor, 1956-ban vette el tőlünk - mai fiataloktól - jövőnket a Magyar Szocialista Munkáspárt. Ezért a hatodik koporsóban nem csupán egy legyilkolt fiatal, hanem a mi elkövetkezendő húsz vagy ki tudja hány évünk is ott fekszik,”

Az egyetemista szónok saját generációjának, az akkori fiataloknak a jövőjét látta koporsóba zárva. Orbán Viktor akkor megtette azt, ami fiatalként kötelessége volt. Hazaküldte a szovjet csapatokat, és kemény szavakkal ostorozta a rendszer. Valószínűleg nagyon fel volt háborodva és úgy gondolta, hogy az igazság mellette áll. Ez fontos momentum.


A beszéd elhangzásakor születettek ma becsapva érzik magukat.
Orbán Viktor és barátai a saját jövőjük helyett, hatalomra kerülve ugyanis, az utánuk következő nemzedék, az 1982 és 1995 között születettek jövőjét zárták be a hatodik koporsóba. Ahogy a rendszerváltáskor a felháborodás beindította a társadalmi folyamatokat, úgy ma ezt a hatodik koporsót, amiben a mi jövőnk van, csak a mi generációnknak a felháborodása és ellenállása tudja összetörni.

A helyzet ma az ifjúság szempontjából lázító. A rendszerváltás óta nem volt ilyen bizonytalan a fiatalok jövője. A fiatal munkanélküliség drámai mértékű. Aki teheti, már "készíti az útlevelét." Egy tavalyi akadémiai kutatás szerint a középiskolások negyede, az egyetemisták ötöde külföldön telepedne le. Ez a generáció az, amelyre egy olyan országot hagytak, ahol a gazdasági függetlenség megteremtése szinte lehetetlen feladat, kilátástalan a jövő. De a kilátástalanság nem csak a belpolitikai, hanem a globális problémák tekintetében is jelen van. Még mindig nem sikerült választ adni az egyre gyűrűző szociális, gazdasági és ökológiai válságra. Nem látni a kiutat abból az ellentmondásból, hogy a válság kezelése rendre jogok szűkítését kell, hogy eredményezze, a világon mindenhol. 

Az a társadalom nem lehet fenntartható, ahol az emberek a gazdaság talpra állítása érdekében egyre rosszabbul és rosszabbul kell, hogy éljenek. Márpedig munkavállalói jogok szűkítése, a társadalombiztosítási rendszer egy történelmileg korábbi fejlettségi szintre való leépítése, az oktatási rendszer leépítése, és tömegek megfosztása a tudástól, a bűnbakként kezelt szegények cserbenhagyása, mind e felé mutat.

VISZONT...

A kilátástalanság egy új nemzedéki öntudat ébredését hozta el. És ennek a nemzedéki öntudatnak az alapja az igazság, a szabadság keresése, és a közös felháborodás ezek sérülése miatt. A felháborodás a társadalmi visszafejlődést jelentő intézkedések miatt, amelyeket a kormányzatok a világon mindenütt szükségszerűségként próbálnak lenyomni az emberek torkán. Ez a nemzedék szerte Európában most megmozdul. A kontraszelektálódó korrupt és hozzá nem értő politikusok helyett valós demokráciát akarnak, olyan rendszert, amelyik a gazdaság elé helyezi az embereket.


A MAGYAR IFJÚSÁGON A SOR...

Tegnap Magyarországon betiltották a Corvinus Egyetemen a Hallgatói Hálózat vitafórumát és éjszakai rendezvényét, amit előzetesen engedélyeztek még. Orbán Viktor leküldte a bóhócrektorát. A rektor állítása szerint "túlpolitizált" lett volna az esemény, ezért nem engedték. (Ezzel kapcsolatban lásd lenti keretes írásainkat!)

A hallgatók most a Fővám téren fognak gyülekezni este 8-tól. Érdekesnek ígérkezik, főleg így a bohócforradalom napján, bulizni pedig még oszlatás után utána/közben is lehet, ha valaki azt tervezte mára!

A két kihagyhatatlan eseményről, a Bohócforradalomról és a hallgatók tüntetéséről csak nektek, csak a Kettős Mérce facebook oldalán élőben tudósítunk!

 

 

 

Pikáns adalék.

A hallgatói fórumot túlpolitizáltság miatt betiltó egyetemi nyilatkozatot az a Trautmann László jegyzi, aki egészen a rendszerváltás utánig marxista volt, ma már inkább "neoliberalizmus kritikus, és a hallgatók elmondása szerint óráin rengeteget foglalkozik napi politikával, "politizál" mondják. Továbbá Trautmann László az MSZP tagja.

Trau, ahogy a diákok hívják, tulajdonképpen egy egyszemélyes hallgatói fórumot valósít meg az óráin, ahol közéleti és szakmai kérdések is szóba kerülnek. Bár azt hozzá kell tenni, hogy a mikroökonómia újszerű tanítására tett kísérlete pont az állítólagos zavaros tartalma miatt váltott ki botrányt, a nyilvánosságra került jegyzete bejárta a sajtót és sok derűs percet okozott azoknak, akikhez eljutott. Tehát, ha valaki hallgatói fórumot akar politikai témában, akkor az is megengedett, de szigorúan szabályozott keretek között, azaz Trau óráin.

A hallgató, ahogy a neve is mondja, hallgasson, szóljanak inkább csak erről, és erről a Corvinus Egyetem körül zajló hallgatói rendezvények.

Lehet-e politikáról beszélni a Corvinuson?

Gyurcsány Ferenc kampányrendezvényeket tarthatott az épületben 2006-ban és 2007-ben is. Számos politikai témájú, és sokkal egyértelműbben politikai véleményformálási célú előadást tartanak ma is rendszeresen. És ezek az előadások nem csak a corvinusos hallgatók előtt nyitottak. De visszaemlékezhetünk akár az LMP mozgalmi megalakulását megelőző "Lehet Más a Politika?" vitasorozatra is, amely nyílt vitafórum formájában megjelenhetett a közgázon több alkalommal 2008-ban.

A többi egyetemre is igaz, hogy politikai témájú vitákat és előadásokat megengednek.

Volt már 2006-ban is egy Hallgatói Hálózat, az ő fórumukat is betiltották. Miért?

Valóban. 2006-ban szintén az erőltetett felsőoktatási reform miatt hallgatói fórumot szerveztek diákok Hallgatói Hálózat néven az ELTE-re. Az egyetemi vezetés akkor is hozzájárult a "a felsőoktatás átalakításáról, a tandíjról és a hallgatói önszerveződésről" tartandó vitafórumhoz, a szervezők kinyomtatták a plakátokat és osztották a szórólapot, amikor egyszer csak behívatták őket, hogy van egy kis probléma. A kritika az volt, hogy a szórólapon a kis halak felfalják a nagy halat, és ez nem jó üzenet. Ezután az egyetemi vezetés megtiltotta a fórum megtartását, a kar dékánja, Dezső Tamás bezáratta az ELTE két teljes kampuszát, "egyetemen kívüli azonosítatlan szerveződésre hivatkozva". A Haha az egyetem helyett a Tűraktárban tartott megbeszélést 50 fő részvételével. Ezután a Hallgatói Hálózat spontán gyűlésre és beszélgetésre invitálta - már az egyetemmel való egyeztetés nélkül - a hallgatókat a lágymányosi kampuszon található Gömbaulába, de az épületeket ekkor is lezárták, sőt még egy nagyszabású tervezett ifjúsági fesztivált is töröltek. A hálózatos hallgatók az épület előtt tartották a nyílt fórumot.

Hozzátartozik a történethez, hogy a TV székház ostroma szeptember 18-án történt, míg az első hallgatói fórumot szeptember 19-én tartották volna. Az általános hisztériában az egyetem vezetése nem tudott józanul ítélkezni.

A történelem ismétli önmagát?

Igen.

 

 

 

· 2 trackback