Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

A közmédia dolgozóinak elbocsájtása vajon csak a kezdet?
Véget ért az EU elnökség, elkezdődtek a kirúgások a közmédiában. A leépítést a racionalizációval indokolják, pedig ez nem lehet az egész folyamatra magyarázat.

Május 24.-én a közmédia vezetősége 600 fő elbocsájtását jelentette be a szakszervezeteknek. Tegnap pedig el is kezdődtek a kirúgások. Ezen a héten mondják meg a Duna Tv-nél, a Magyar Televízióban és a Magyar Rádióban, ki megy, és ki marad. Az eddigi hírek szerint az idős és tapasztalt újságitoktól válnak meg, hogy jöjjenek a fiatalok. A két évvel ezelőtt még nyereséges közrádióban is folynak az elbocsájtások, a jól működő és nyereséges adókat is újrafelül-racionalizálják. A cél az, hogy kiszervezzék a gyártást a közmédiákból ezzel is csökkentve a költségeket.

A fiatalítás és a kiszervezés még megmagyarázható is lehetne, ha nem tudnánk eddig miként működtek ezek a folyamatok a közmédiában, és ha nem látnánk miként működött az elmúlt 21 év rendszerre. A külsős gyártású műsorok például a korrupció melegágyai és bár sokszor próbálkozott ezzel a Magyar Televízió, sosem váltották be a hozzáfűzött racionalizálási, költségcsökkentési igényeket. A fiatalítás pedig a szervilitás melegágya, persze a sok jobboldali médiaiskola növendékét el kell helyezni. De a fiatalítás itt teljesen ellentmondásos a racionalitás igényével, hiszen ha tapasztalt újságírók helyett, nagyszámban kevésbé tapasztalt újságírók dolgoznak majd, az nem emeli a színvonalat, nem nő a nézőszám, és nem lesz több pénze a közmédiáknak.

De ha a fenti két dologban tévednénk, akkor is szakmaiatlanak tűnik ez a kirúgás sorozat, hiszen semmilyen hosszútávú koncepcióval nem rendelkezik a közmédia új vezetése, semmilyen üzem vagy műsor terv nem készült, amire alapozva el lehetne kezdeni a leépítéseket.

Magában a kirúgási folyamatban pozitívnak lehetne tekinteni, hogy a kirúgás után is nyújt segítséget a közmédia, az elbocsájtott dolgozóknak, de a 10 perc alatt szakmai indoklás nélküli elbocsájtások, a nyugdíj előtt 2 hónappal való kirúgása egyes dolgozóknak, a kegyelem minimális jegyeit se mutatja.

Véget ért az EU elnökség, a figyelem Magyarországról Lengyelországra irányul, vajon mi történik még ebben a hónapban, amire fél évet kellett várnunk?

· 9 trackback