Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Kinek óriási siker a nyolcadik kerületi népszavazás?


 


Jobbról-balra, balról-jobbra a másik oldal vereségéről a saját oldal győzelméről beszélnek a politikai oldalak. Még olyanok is, akik nem is csináltak semmit ebben a kampányban. Pedig a népszavazás eredménye lényegtelen is, a részvétel viszont mindenkinek vereség.

Valami olyan érzés ez, mint amikor a tábornokok akkor beszélnek nagy áttörésről, amikor a csapataik 90%-a elesett. A 15% mindenki számára vereség ez azt jelenti senki nem tudta elmondani a szavazóinak miről szól a szavazás, és igazából a szavazókat nem is érdekelte a téma, pedig fontos, fontossá kellett volna tenni, el kellett volna magyarázni. Arra játszani, hogy majd nem lesz elég a részvétel, ezért ne is menjen el senki szavazni egyrészt antidemokratikus butaság, a részvétel a demokratikus döntéshozatallal még akkor is szembemegy ha, maga a népszavazás is a demokrácia alapértékeivel ment szembe. Másrészt meg tuti fix, hiszen egyértelmű volt, nem lesz meg az elég szavazó, harmadrészt pedig lényegtelen, mivel tényleg a megjelentek 90%-a egy irányba szavazott. Egy demokráciában nem kampányolni, az minden pártnak vereség.

Itt mindenki veszített, a hajléktalanok mivel láthatják a társadalmat nem érdeklik, a civil szerveztek mivel nem tudják átadni a programjukat, és a pártok, mivel a választói hajlandóság a béka segge alatt van. És nem mondhatjuk, hogy nem volt kampány, minden tele volt rakva ezzel a kerületben, aki kimozdult otthonról láthatta, hogy szembe jön vele a népszavazás.

Ha az ellenzék, mindenféle állmagyarázatokkal, a vereségből azt próbálja kihozni, hogy nyert, azt próbálja kommunikálni egy a demokráciaára mért vereség után, hogy győzött, akkor csomagoljon. Nincs győzelem, 15%-al, a nem részvétellel nyerni annyit jelent, nem tudtuk elmondani, miért elleneztük a népszavazást, vagy egyszerűen nincs is véleményünk róla. Ha a polgármester erre hivatkozva akar cselekedni, akkor kérdezzük meg, hány téma lett volna, ami a választópolgárokat jobban érdekli, miért ezzel foglakozik?

Az egyetlen siker, hogy legalább ebből a 15%-ból pár embernek sikerült elmagyarázni miről szól ez a téma.

· 2 trackback