Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Van aki csinálja, meg vannak akik belerúgnak


 Sajókazán csinálnak valamit. Valamit ami nem az ő feladatuk lenne elsősorban, ezért beléjük rúgnak, csalással, lopással vádolják őket. Persze nehéz lehet annak a politikának a helyzete, aki nem tud mit kezdeni egy feladattal, és valakik önszorgalomból megcsinálják helyette, és persze nehéz lehet annak a politikának, aki azt hirdeti a cigányok mind vadállatok, valakik pedig bebizonyítják, hogy nem.

Sajókazán közösséget szerveznek a helyi cigányoknak, tanítják őket, próbálják elérni, hogy hasznosak legyenek a társadalomnak, és ami sokszor kimarad, de ugyanilyen fontos, nekik is hasznos legyen a társadalom. Nem fogjuk megismételni a sokszor hangoztatott, mára már a visszájára fordult, levegőben elszálló mondatokat, a többségi társadalom felelősségéről és érdekéről, csak annyit kérdezzünk meg miért?

Egyrészt miért nem csinál a magyar állam még mindig semmit, azokkal a koldusokkal, akik cigányok vagy nem cigányok – ez édes mindegy is - de kikerültek Magyarországból, kikerültek a világból, és lassan harmadik generációjuk fog beleszületni a nagy magyar fekte lyukba?

Másrészt, ha valaki az állam helyet elkezd dolgozni, építkezni, miért érzi a helyi és országos hatalom, hogy féltékenynek kell lennie? Minek kell oda-oda basznia azoknak, akik helyette, helyettünk dolgoznak? Miért kell kihívni a párttévé oknyomozó újságíróit, hogy csináljanak egy lejárató felvételt? Hogy a fenébe működhet az, hogy a helyi hatalmasságok olyan adatokkal próbálják befeketíteni ezeket az embereket, amiket nem tudhatnának? Mikor jön a fekte autó?

Mert, hogy az Index cikkéből ami ezen vélemény megszületését ihlette, egy dolog derül ki igazán. A helyi cigányok nem az államtól várnak segítséget, nem az önkormányzattól, hanem a buddhistáktól, és sajnos jogosan.

Ma Magyarországon a vélt kommunistákat üldözzük, a vélt nácikat nácizzuk le, az ország egy része a demokrácia végnapjairól regél, a másik része otthon veri a farkát ha a kormány kiizzad magából egy álkorrupciós ügyet. Miközben az igazi eltékozlás, az igazi antidemokratikus történések, nem a nagypolitikában játszódnak le, és nem 2010-ben kezdődtek.

De kérdem én hova kerülnek az adóforintjaim 21 éve, ha nem a legnagyobb társadalmi konfliktusok megoldásába? Mit ér az autópálya Pécsig, a 4-es metró, ha tombol a tudatlanság és a középkor ebben az országban? Hova a GDP növekedés, ha az csak pár százezer ember gazdagságát teremti újra és erősíti meg? Ilyenkor kérdezi az ember minek tartunk államot ha az nem oldja meg a problémákat, ha nem próbálja meg felszámolni az egyenlőtlenségeket? Hol a jövőnk együtt?