Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Van-e méltányosság a VIII. kerületben?
A nyolcadik kerületben furcsán értelmezik a kivétel kérdését. Az a rendőrség által már életvitelszerűen a közterületen tartózkodásért figyelmeztetett, tényleg az utcán alvó, magát hajléktalanak valló fiatalembert nem büntetik meg, aki magára hívja a rendőröket. De azt a nőt kilakoltatják, aki beköltözött és fizeti a bérleti díját egy nyolcadik kerületi raktárnak, és miután a romos helységre több százezret ráköltött, úgy „bukott le” az átalakítással, hogy szeretett volna törvényesen eljárni.

Holnap ezért demonstrálnak délelőtt 10-kor a Józsefvárosi önkormányzat előtt a Város Mindenkié aktivistái. Pár éve Borsodból az uzsorások és a pénztelenség elől menekült Pestre a 4 gyermekes család. Az apa azóta meghalt, a nő egyedül neveli 4 gyerekét. Amikor idejöttek Budapestre kaptak egy fülest, béreljenek egy raktárt, majd átminősíthetik lakóingatlanná. Be is költöztek, felújították a romos helységet, és azóta is ott él a nő a gyerekkel. Talán gond se lett volna, ha nem gondolta úgy, legalizálja magát, és kérte, minősítsék át a raktárat lakássá. Az illetékesek szerint műszakilag nincs gond, pénzügyileg se, de nem javasolják a dolgot, így jön a kilakoltatás.

A Józsefvárosban több száz lakás és közel 1000 ingatlan áll üresen, ezekre havi 20 millió forintot költ az önkormányzat, miközben több ezren élnek az utcán. Itt nem illegális foglalásról van szó, bérleti szerződésről és egy már többször lejátszott szituációról. Egy dolgozó, de szerencsétlen sorsú családról, és a méltányosságról.

Mert van az a szint ahol nem lehet a törvény betűje szerint eljárni, nem lehet azt mondani a közösség rosszul értelmezett érdeke számít csak. Hiszen nem az a cél, hogy minél kevesebben éljenek az utcán? Vagy ezt csak büntetéssel lehet elérni? Tegyük hozzá, sokkal rosszabb helyzetben lévő ingatlanoknál döntött korábban másképp az önkormányzat. De ma már új rendszer van, ami rendezni akar minden törvénytelenséget, legyen bármi a fogalma a törvénytelenek, a rend az rend, jelentsen ez bármit is.

Pedig nem a rend az, ami egyedül megmenti az embereket, és egy önkormányzatnak kell, hogy legyen felelőssége abban, hogy aki boldogulni akar, és van ereje hozzá azt segítse. Mi történne akkor, ha az önkormányzat csupán arra figyelne mint egy üzleti vállalkozás, hogy értékeit megvédje, és nem törődne azzal, itt emberek élnek, akik szeretnének boldogulni. Az önkormányzat nem lehet csupán egy cég, az önkormányzatnak az emberekért kell lennie, és nem az önkormányzati vagyonért.

Méltányosság elvtársak, méltányosság.

· 3 trackback