Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Jön az IMF! Megy-e Orbán?


Van az a pont amikor már  a hazugság cáfolatának a cáfolatát magyarázza a kormány. A diadalmenet tovább folytatódik, a kormány annyira jó, hogy már elértük, segítséget kérhetünk az IMF-től.

Tisztázzuk: Ebben a helyzetben, amibe kerültünk, az ország jövőjét tekintve ez egy üdvözlendő lépés. Hisz már egy olyan állampapír-aukción vagyunk túl, ahol nem tudtunk annyit eladni, amennyit akartunk, egy másikon pedig, ahol csak nagy ráfizetéssel, a piacról nem tudjuk finanszírozni az államadósságunkat. Ez a legsötétebb Gyurcsányi időket idézi, egyszerűen nem akarnak hitelezni Magyarországnak. Senki sem (ebben a halmazban ugyanúgy nincsenek benne a kínai barátaink, mint a karvalytőke spekulánsai). Szóval érthető most ez a lépés, Magyarország helyzete szar, szükségünk van támaszra az IMF-től. Az állampapírjaink nem kellenek senkinek, a forint a legmélyebb válságában van, a növekedési célokat egyre lejjebb és lejjebb rakjuk, a hitelminősitők pedig az ország bóvlivá minősítésén gondolkodtak. Igazából itt és most kioszthatunk egy gratulációt a kormánynak, ez egy jó döntés volt.

Csakhogy nem lehet már az elmúlt 8 évről beszélni, már csak az elmúlt 9-ről lehet, ahogy az MSZP kormányok szétbaszták ezt a gazdaságot, most arra trompfolt rá az elmúlt másfél évben a Matolcsy nevű gyorsnaszád a feneketlen tavon. A kormány sorra lépte a nagy gazdasági lépéseket hátra, és közben kommunikációs szinten lavírozta bele szép lassan magát a Háry János féle Chubakka védekezésbe. Ez a hazugság, hogy megvívjuk a forradalmunkat a függetlenségünkért nem csupán azért geciség, mert egyszerűen hazudtak Orbánnék, hanem, mert erre a hazugságra hozták a megszorításokat. Az elvárás az volt, hogy most rosszabbul élünk, de ennek a rosszabbul élünk létnek a magyar szuverenitás lesz a hozadéka. Hát egy lófaszt. Az IMF pedig azzal fog jönni!

Tavaly nyáron kezdtük el megvívni függetlenségi szabadságharcunkat az IMF-el. Azóta ez fokozódott, a kormány tagjai már minden nagyobb európai és világszervezetbe belerúgtak egyet, aki a kormányt kritizálta az csak komcsi lehetett. Most pedig szabadságharcunk ott tart, hogy fő ellenfelünktől, az IMF-től kérünk pénzt, lehet, hogy nem kölcsönre (dehogynem), hanem csak biztosítéknéknak (ahogy anno az MSZP is), de ez is azt jelenti az IMF pénzéből finanszírozzuk a piacok hitét Magyarországban. Az IMF hitele miatt fogják megvenni az államkötvényeinket. Nem azért, mert Orbánék valamit jól csinálnak, ez pedig nem fenntartható.

Egy dolog biztos, a kormány elmúlt másfél éves retorikája, minden kérése, minden döntése elvesztette a hitelét. Aki hit valaha is a gazdasági szabadságharcunkban annak a mostani döntés miatt, aki pedig nem hitt annak már sokkal korábban. Hiszen (vigyázat klasszikus idézet fog következni): Hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal, hazudtunk minden hullámhosszon. Ha 4 éve ilyenkor a Fidesz és a társadalom a teljes hitelvesztés miatt a szocialisták lemondásét követelte, mától jogos az igény ugyanerre a mostani ellenzéktől!

Az Orbán kormány mögött álló gondolategység, ami a függetlenséget és a piacok feletti kontrollt vizionálta, megbukott. Megbukott minden amit Orbán Viktor az elmúlt másfél évben mondott, már csak az a kérdés, a miniszterelnök úr beváltja-e az ígéretét, és ha jön az IMF ő megy-e?

frissítés: A poszt végső korrektúrája közben jött a hír, hogy az IMF nem is tud erről az "új típusú együttműködésről". Nem lehet benne biztos az ember, hogy valaki a hír meglebegtetésével keresett egy nagyot a kormány szavahihetőségének (haha!) a kárára (ön felé kacsintgatunk, Kósa úr!), vagy az IMF rúg most vissza néhányat az eddigi retorikáért, vagy egyszerűen csak ennyire béna és hozzá nem értő lenne a kormányunk.

· 12 trackback