Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Magyarországon a világ 2 legjobb kocsmája!


 Hogy ebben a vérzivataros időben ne csak a rosszról keljen beszámolni, alkoholra fel, magyar! A világ egyik legjelentősebb útikönyve, a Lonely Planet kiadójának szavazása szerint az A38 hajó a világ legjobb kocsmája, míg a második helyet a Szimpla Kert tartja.

Aki nem a liberális fertőt és az üvöltöző fiatalokat látja a budapesti undeground szintéren annak régóta feltűnt, hogy Budapest szórakozóhelyei akkor is tele vannak külföldiekkel, amikor nincs turisztikai szezon. Ennek legfőbb oka, hogy hiába nyírják ki a nyugdíjasok érdekében a budapesti szórakozóhelyeket, mindig nyílnak újak, és Magyarországon létrejött egy olyan vendéglátóipari és kulturális közeg, ami világszínvonalú.

A hír azért fájdalmas kicsit, mert a kultúrkampf jegyében megkezdődött az ezekhez hasonló helyek ellehetetlenítése. Az állam semmilyen támogatást nem ad az alternatív kultúrának, tegnap csökkentette a parlament egész konkrétan nullára a független színházak támogatását, bezárták a Tűzrakteret, bizonytalan a Gödör sorsa, bezárt a ZP, új tulaja lesz a Sirálynak (bár egyelőre nem zárják be), zajlik az élet a Trafó körül is, míg a világ (most már tudjuk) legjobb szórakozóhelyét a napokban vette meg Simicska Lajos egyik strómanja.

Pedig nem egy kísérlet, ötlet van, ami világszínvonalú produkciót hozz létre itthon és elsősorban nem a turistáknak, hanem nekünk, magyaroknak. A mindenkori politikának rá kellene végre jönnie, ezeket nem lehet felülről vezérelni. Az az ember érzése, amikor végigveszi ezeket az egyedi, hajszálón függő létesítményeket, projekteket, hogy ilyen hatása volt a Kádár-rendszernek például a 80-as évek punk és new wave úttörőire. Teher alatt nő a pálma.

Csak kérdés, hogy mi sülne ki abból, ha az állam Kerényi festményei mellett az állam a függetleneket, a minőséget elő állítókat is támogatná átlátható pályázati rendszerben? Esetleg csak nem lehetetlenítené el?

Ha az underground lenne a mainstream?

Talán akkor nem a mangalica lenne a turizmus hívószava a gazdasági miniszternél.

De addig is: koccintsunk arra, hogy van, amiben a világ legjobbjai vagyunk!