Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

A Fidesz maga gyártja az ellenzékét, rajtunk a sor, hogy ezt a bebizonyítsuk


Fotó:Fekete Hajnal

Ha valaki azt mondja fél évvel ezelőtt, hogy országos méretű demonstrációt szerveznek a hajléktalanok megvédésért, nyilván szemberöhögtem volna. Jelenleg viszont egyre több ember, egyre több szervezet érzi úgy, tennie kell valamit az elmúlt 21 év egyik legbutább, jogilag legnonszenszebb, és legundorítóbb törvényjavaslata ellen. Köszönjük Fidesz!

Csütörtökön lép életbe az a jogszabály, ami lehetőséget add a hatóságoknak, hogy akár börtönnel büntessék a hajléktalanokat. Ezért a Börtön helyett Lakhatás társadalmi hállózat éjszakai virrasztást szervezze erre a napra az ország 14 pontján. Az akcióhoz csatlakoztak társadalmi mozgalmak, több egyházi szervezetek, sőt még a Devecseri vörösiszap károsultak is megtartják saját virrasztásukat. Ők tudják milyen fontos a segítségnyújtás, és milyen egyik pillanatról a másikra az utcára kerülni.

Maga az esemény azért érdekes, mert ezen a ponton a hajléktalantörvény elleni kiállás országossá és mozgalmivá válik. A demonstrációk este 8-kor kezdődnek, és hajnali 5-kor érnek véget. A hálózat tagjai közleményük szerint csütörtökön azért demonstrálnak:

A hálózat azért jött létre, hogy a Fidesz képviselői térjenek le a Kocsis Máté-i útról, és vonják vissza az elmúlt 21 év egyik legigazságtalanabb és legátgondolatlanabb jogszabályát. Azt a törvényt, mely a nincsteleneket a legelesettebbeket büntetné ahelyett, hogy segítene rajtuk…

….A büntetés végrehajtás, szerepköréből adódóan, nem képezheti részét a szociális rendszernek, a szegénységet nem lehet büntetőpolitikai eszközökkel kezelni.A törvénytervezet nem definiálja megfelelően az életvitelszerűen lakhatás fogalmát, és ezzel kellemetlen helyzetbe hozza a jogszabályt végrehajtókat is.Magyarországon mind a hajléktalanellátás intézményrendszere, mind a büntetés végrehajtás túltelített, ezeknek az intézményeknek a további terhelése nem lehet a jogalkotók célja.A törvénytervezet csupán azt éri el, hogy a hajléktalanok kikerüljenek az intézményrendszer látóköréből, a problémát annak megoldása helyett a szőnyeg alá söpri

A hálózat tagjai csak kezdetnek tartják a csütörtöki tiltakozást, és azt mondják ameddig nem fog visszavonásra kerülni a törvényjavaslat küzdeni fognak ez ellen, az erőszakmentesség minden fegyverével, ennek egyik pontja a csütörtöki tüntetés, ahol aláírásgyűjtés is indul.

Mint mindenki észrevehette, a Kettős Mérce kiemelten foglakozik a hajléktalanság témakörével. Ennek ok az, hogy nem lehetne szimbolikusabb mozzanata Orbán Viktor kormányzásának, mint, hogy egy szociális témára épülő polgárjogi mozgalom országos szinten kiépüljön a kormányzása alatt.

És nem Orbán Viktor leváltása fogja megoldani ennek az országnak a demokratikus problémáit, hanem az a polgári öntudat, az a civil kurázsi, amit ezek a fiatalok, középkorúak és öregek képviselnek. Az igény a részvételre, arra hogy a politikusainkat rákényszerítsük, hogy helyesen döntsenek.

Slusszpoén a történetben, hogy állítólag a Fidesz-en belül a párt alakulása óta először elkezdtek kidolgozni egy hajléktalan politikát. Hogy ez jó lesz-e? Kérdéses, de az biztos, amit hónapokkal ezelőtt maroknyi ember kezdett el az mára már hatással van a kétharmadra, és ez a lényeg!

A tüntetés Facebook eventje ezen a linken érhető el, csatlakozz, és hívd el az ismerőseidet a Facebookon, és személyesen is.

· 6 trackback