Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

A kamerák elől elrejtve kipakoltatták a megvert LMP-st


"Olyan volt mint a Counter Strike-ban, hirtelen körbevettek, és nem tudtam hol védekezzek."

Kövesdi Andrást tegnap az Andrássy úti tüntetés mellett a Nagymező utcában szélsőjobboldali tüntetők körbevették és csoportosan nekiestek, ütlegelték. "Földre kerültem. A halántékom fáj, a szám feldagadt, az egyik ujjam nehezen mozgatom, amúgy elég jól megúsztam, szerencsém volt."

András célponttá vált. Az incidens előtt 20 perccel a Nagymező utca egyik sarkán meglökdösték, de egy járókelő és néhány mérsékeltebbnek tűnő ellentüntető segített lehűteni a kedélyeket. Ekkor kérdezte meg tőle három ismeretlen, hogy milyen szimpatizáns, amire azt válaszolta, hogy LMP. Később a Moulin Rouge előtti padra állt fel, és egy barátját kereste, akinek a lökdösés után nyomát vesztette. Ekkor már forróbbá vált a hangulat. Miközben a padon állva nézelődött az előbbi társaság néhány környéken álldogáló tagja felismerte őt és páran azonnal megindultak felé, utána meg a többi. A csoportban felismerte a három ismeretlent is. "Egy huszonéves srác semmit sem kérdezett, jött és azonnal ütött."

Hálás azért a rendőrségnek, hogy kimenekítették a dühöngők közül, de nem érti, miért nem intézkedtek a rendbontók ellen. "És azt sem értem, hogy egyáltalán miért engedték rá a szélsőjobbosokat a békés tömegre. Simán le el lehetett volna zárni egymástól a két tüntetést."

Ami a "kimenekítés" után történt, az több mint érdekes. A rendőrök közölték vele, hogy szeretnék egy olyan helyre vinni, ahol nincsenek kamerák. A sajtó elől elrejtve  Egy mellékutcába vezették, ahol mindenét kipakoltatták és átvizsgálták. A vizsgálódás közben nem árulták el, hogy mit keresnek, de még a dohánycsomagját is feltúrták. (FRISSÍTVE: Az elvezetést többen kísérték, fotó is készült róla. Alább a mandiner.blog.hu fotója az intézkedésről. A fotó készítését a rendőrök nem próbálták akadályozni.)

Forrás: mandiner.blog.hu (Nagymező utca és Mozsár utca sarka.)

"Kérdeztem tőlük, hogy mi értelme annak, hogy így átkutatnak, miközben azok ellen nem intézkednek, akik engem vertek."

"A rendőrséget dicséri, hogy ők maguk az egész intézkedést kamerára rögzítették" véli András. Ez egy fontos garanciális lépés a jogszerűség felé.

Az intézkedés végén közölték vele, hogy "megszüntetik ellene az eljárást".

"Többször kifejeztem, hogy nagyon hálás vagyok azért, hogy kiszedtek onnan, viszont egyáltalán nem tartom jogszerűnek azt, hogy drogot keresnek nálam. Mert világosan látszott, hogy azt keresnek."

Gondolkodtam azon, hogy vajon mivel végződhetett volna ez a történet, ha olyan embert vernek meg a nácik, akinél könnyű drog, vagy szúró-vágó eszköz van. Lejött-e volna MTI hírként, hogy az ellentüntetőkkel "összeverekedő" tüntetőtől kábítószert, illetve szúró-vágó eszközt foglalt le a rendőrség. Követte-e volna gondos sajtó munka az intézkedést?

Ami történt, az az, hogy a hírek szerint több embert is politikai okból megvertek a tüntetés környékén.

Érthetetlen, hogy a verekedő fekete ruhás csapat tagjai - akiknek kimondott céljuk a bejelentett rendezvény megzavarása volt - szabadon folytathatták táncukat jó ideig. Végül a rendőrség húzott egy rendőrökből álló vékony láncot a rendbontók és a tüntetők közé a Nagymező utcában.

Beszámolók szerint a belügyminiszter helyben személyesen irányítgatta a munkát.

A Kettős Mérce kérdése az Pintér Sándorhoz, hogy milyen utasításokkal látta el a Rendőrséget a helyszínen. Miért engedték rá a Nagymező utcán keresztül a nácikat a békés tömegre?

Az index videója megörökítette, ahogyan Andrást a rendőrök kihozzák a bűnelkövetők gyűrűjéből. 2:45-2:57 között látható.

 

FRISSÍTVE! A másik megtámadott LMP-s videó üzenetben reagált.

 

FRISSÍTVE!!! Egy szemtanú beszámolója. (Köszönjük Siegelindee-nek, akivel hamarosan felvesszük a kapcsolatot):

"Én szemtanúja voltam, amikor ezt az embert megverték. Egy zömök, fekete ruhás, fekete sapkás, golyófejű, agresszív 35 körüli tahó azt kérdezte tőle, hogy miért áll ott. Én mögöttük álltam a padon. Az áldozat azt kérdezte: miért, nem állhatok itt? Erre a kérdező már ütött is, az áldozat menekülni kezdett, a támadó 2-3 talpig feketébe öltözött haverjával utána. Pár méterrel arrébb utolérték, újra ütni kezdték, majd leütötték, a földre került, ütötték. Páran bevatkoztak, kavarodás lett, a rendőrök onnan kb. 20 méterre álltak sorfalként a nácik és a normál tüntetők között, de legalább öt-tíz percig nem avatkoztak be."

...

"Még csak annyit, hogy a neonáci, aki ezt az embert megverte, azért ment oda a barátaival együtt, hogy verekedjen. Látszott az arcán és a testtartásán, hogy alig várja, hogy találjon egy vékonydongájú srácot, akit megverhet."

Címkék: tüntetés lmp
· 9 trackback