Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Orbán: Ne reménykedjenek a kalyibákban, a sufnikban a hajléktalanok


Megteltek a fővárosi hajléktalanszállók, már csak mintegy harminc férőhely maradt; valószínűleg nappali melegedőket is megnyitnak éjjelre – tájékoztatta a Menhely Alapítvány pénteken az MTI-t. A mindenki számára elérhető éjjeli menedékhelyek 1721 ágya közül csütörtök este 1694 volt foglalt, „ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a rendszer betelt”

A most megnyitott Aszódi úti hajléktalanszállóval együtt a főváros kezelésében csaknem 400 üres férőhely várja az éjjeli menedéket kereső hajléktalanokat Budapesten – tájékoztatta Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója pénteken az MTI-t.

Ne reménykedjenek, a kalyibákban, a sufnikban nem fogják tudni élve megúszni a következő néhány nap fagyhullámát, ezért arra kérte őket, hogy ha mód van rá, mindenképpen menjenek be a „túlélési pontokra”, a fedett helyekre.

Orbán ősszel arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy mire megjön a hideg, addigra olyan állapotban kell lenniük a kormányzat befolyása alatt álló intézményeknek, hogy egyetlen ember se kerülhessen bajba, fagyhasson meg azért, mert nincs meleg hely, ahol túlélhetné a nehéz helyzetet.

"A túlélés lehetősége ma nyitva áll, van annyi helyünk, amennyi hajléktalan van ma Budapesten és környékén" – jelezte.

 

Elég érdekes ez a ma megjelent 3 hír. Az első az ellátószervezzetek közleménye, a második a főváros reagálása erre, míg a harmadik Orbán harcos nyilatkozata, ami elsőként jelent meg ma. Orbán nyilatkozata azért is vicces, mert az elmúlt évben megsokszorozódott az erdőben, kültelken élő emberek száma. Méghozzá a Fidesz intézkedései miatt, ami az aluljárókból, a közterekről kitiltja a hajléktalanokat, akiket szabálysértéssel büntet, sőt akár börtönnel is. Igen ez az a rendelet csomag aminek a következtében kalyibákba üldöztek sokakat, akiket most nem ér el az ellátórendszer, nemhogy Orbán Viktor utasítása. És ez az az ellátórendszer, ami már novemberben 100% felett üzemelt. Bár az óta nyíltak új helyek, a hajléktalanok száma sem csökkent.

Ha Orbán Viktor és pártja az elmúlt évet nem az ellátórendszer szétverésére, a hajléktalanok kriminalizálására vesztegette volna, ha nem új egységeket szerelnének fel a Fideszes polgármesterek, hanem tetűirtást, csotánytalanistást, zárható szekrényeket szereltek volna be a szállókba. Ha nem jó, de akkár emberi körülményeket teremtenének. Ha nem büntetni akarnák a szegényeket, hanem segíteni, akkor nem kéne Orbánnak parancsot adni a hajléktalanoknak.

 

· 2 trackback