Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

A vörösiszap katasztrófa 16. hónapfordulóján még mindig támad a vörösiszap


Ma készültek ezek a fotók Kolontár mellett a vörösiszap tárolók melletti úton. Ennek a pornak a nagy részét a Lőrintén és Csótapusztán élők kapják, de bőven kapnak belőle Kolontáron is. A helyieket nem tájékoztatják a por összetételéről. Az információk vagy félrevezetőek vagy nincsenek. Azonnali rekultiválásra lenne szükség, hogy ez a porzás megszűnjön.

Joggal merül fel a kérdés az emberekben, hogy mi lesz ennek a következménye. Ez a porzás gyakori jelenség a környéken, elég egy szelesebb idő, hogy a tározókba visszahordott, illetve az ott megmaradt vörösiszap por formájában újra és újra elöntse a környéket. De mi van ebben a porban? Miért lesz egyre több ember – főleg gyerek – asthmás a környéken? Mi a különbség e között a por között és más, városi por között? Ha esetleg nincsen benne semmi toxikus anyag, ilyen mennyiségben akkor is káros, nem?

Rengeteg kérdés merül fel, de a problémával a kormány nem foglalkozik, már többször nagyon szép sajtóközlemények kerültek napvilágra arról, hogy most már tényleg befejezték a takarítási munkálatokat és most már minden szép és jó. De azt hiszem, ezek a képek magukért beszélnek...