Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Egyetemfoglalás az ELTE ÁJK-n


 

A Hallgatói Fórum sajtónyilatkozata

A Hallgatói Fórum válasza az EHÖK nyilatkozatára

20:18 - Tehát a Hallgatói Hálózat hétfőig adott haladékot a kormánynak, hogy az visszavonja a felsőoktatást érintő intézkedéseit. Amennyiben ez nem történik meg, akkor a továbbiakban is hasonló akciók várhatók.

20:15 - Az Egyetem téren a tömeg jó hangulatban várja a sajtótájékoztatót, elégedettek a mai nappal. Azt skandálják, hogy  "Ez még csak a kezdet!" illetve "Az egyetem a miék!". A hideg ellenére senki sem akar hazamenni.

20:02 - Ez még csak a kezdet!- skandálják az egyetemről kilépő tüntetők. A gyűlés tagjai a téren csatlakoznak a Milla felhívására megjelent csoporthoz, nemsokára sajtótájékoztatóra kerül sor. Mellettük tévéstábok és több tucat rendőr ácsorog a hidegben.

19:59 - Vége a gyűlésnek. A Király Miklóssal kötött megállapodás szerint tüntetők a 20:00-ra elhagyják az ELTE-ÁJK előadóját.

19:35 - A Gyűlés felszólította a kormányt, hogy hétfő vonja vissza a tervezetet, különben további egyetemfoglalások várhatóak.

19:26 - Kevésbé meglepő a ELTE-EHÖK közleménye, ha figyelembe vesszük, hogy a dékán mögött felsorakozó ELTE-ÁJK-s hökösök között volt fideszes képviselőjelöltek is voltak.

19:20 - Kezdeményezték, hogy szakonként és gimnáziumonként is alakuljanak szervezetek a Hallgató Hálózat mintájára.

Az Egyetem téren közben rendőrök jelentek meg.

19:10 - Király Miklós dékán 20:00-ig adott haladékot az épület elhagyására, legalábbis a dobosoknak addig mindenképpen távozniuk kell.

A Milla közben szolidaritási tüntetést szervezett az épület elé, az Egyetem térre.

Hamarosan közleményben reagálnak az ÁJK-HÖK által kiadott nyilatkozatra.

 

18:35 - 9 fős küldöttség indult a dékánhoz, hogy megkérjék, engedélyezze a fórum folytatását. A dékán korábbi felszólítására többen elhagyták a termet, de mivel közben megnyitották a bejáratokat, ezért érkeztek mások is.

18:20 - A jogi karon patthelyzet alakult ki: mintegy 200 hallgatónak sikerült bejutnia, de a biztonságiak lezárták a bejáratokat, ezért többen kint ragadtak.  Az internettel is gondok adódtak, ezért a folyamatos tudósítást csak körülményesen tudjuk megoldani.

Mi történt eddig?

A bent lévő tüntetők elfogadtak egy 10 pontból álló kiáltványt, amelyben követelik a hallgatói szervezetek bevonását a döntéshozatalba, a röghözkötés helyett pedig inkább a hallgatói mobilitást elősegítő oktatási rendszert követelnek.

A dékán 18:30-ig adott időt a terem elhagyására. 

17:32  - a részvételi demokrácia szabályai szerint tart hallgatói fórumot a szervezet. A diákok tapssal szavaznak majd!

17:28 - lezárták a bejárati ajtót az egyetemen

17:22 - Körülbelül 500 fős a tömeg és beköltözött a haramdik emeleti nagyelőadóba. Ma már több felvételiző jutott be az ELTE ÁJK-ra, mint ősszel fog!

 17:18 - A Hallgatói Hálózat tüntetése után a tömeg benyomult az ELTE ÁJK épületébe és elfoglalta azt. itt ülünk a lépcsőn az első magyar egyetemfoglaláson!

 

· 9 trackback