Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Itt a kormány titkos hatástanulmánya a tankötelezettségről!


Kép:csepelinfo.hu

A kormány leszállítja a tankötelezettség korhatárát 16 évre. Titkos hatástanulmányuk szerint ez kallódó szakképzetlen fiatalok tízezreinek megjelenésével és több ezer pedagógus elbocsátásával fog járni!Találós kérdés: melyik kormány tesz olyan lépést, mely saját bevallása szerint: „a képzettség nélküli fiatalok arányának megnövekedését” okozza, s „a képzetlenül kikerülők munkanélküliségi kockázatát is magában rejti”? Amelyik ártani akar az országnak? Lehet.  
Amelyik megszorításokra készül? Biztos! Orbánék pontosan kiszámolták: 2015-ig 73 milliárd 230 millió forint a tankötelezettségi korhatár 16-évre csökkentéséből fakadó megtakarítás (11. és 38. o.). Ebből közel 7 és fél milliárd idén.
Aláírók: Hoffmann Rózsa, Réthelyi Miklós. 

Az Orbán-kormány ez alapján hozta meg döntését. A foglalkoztatási hatásra is van pontos kormányzati kalkuláció: 4904 fő (38. és 39. o.). Ez az elbocsátásra váró pedagógusok száma. Őtőlük ráadásul már idén meg akar szabadulni a Fidesz. Így a titkos hatástanulmány szerzői, köztük Gloviczki Zoltán, hiába érvelnek a korfával (a 39. oldalon), ezt az ötezer embert ki fogják rúgni, hiszen csak egy töredékük éri el épp idén a nyugdíjas kort. Ez a hirtelen leépítés azért sem túl logikus, mert a 16 év feletti diákok létszáma nem fog egy csapásra lecsökkenni, csak fokozatosan. Az IMF nyilván türelmetlen. Közhely (de attól még igaz!), hogy végzettség nélkül szinte lehetetlen elhelyezkedni. Bár hála a válságnak, valamint az előző és a mostani kormánynak, végzettséggel sem könnyű. 

Ezért a tankötelezettség korhatárának lecsökkentése a fenti számítás szerinti közvetlen haszon mellett ennél nagyságrendekkel több közvetett kárt fog okozni. Mert akinek se érettségije, se szakmunkás-bizonyítványa, az jó eséllyel csak a szürke- vagy feketegazdaságban, vagy még ott sem tud elhelyezkedni. Gyorsan tegyük hozzá azt a másik aranyigazságot is, amelyről Orbán Viktorék elfeledkeznek: „Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik” – pedig ezt egy bizonyos Széchenyi gróf mondta.A második Orbán-kormány tehát meghirdette az anti-Széchenyi-tervet. Érdekes, hogy Hoffmann Rózsa nem elégszik meg azzal az alaphazugsággal, hogy ez az intézkedés a nemzet üdvét szolgálja – minden részletre kiterjedően hazudik. A napokban például Brüsszelben hazudott a lemorzsolódásról „Hoffmann szerint a tankötelezettség 16 évre csökkentése nem lesz hatással az iskolaelhagyók számára, szerinte a statisztikák ezt bizonyítják.” Ehhez képest a saját maga által jóváhagyott hatásvizsgálat szerint „a lemorzsolódott diákok számából megtakarított teljes évi dologi kiadás 5,53 milliárd Ft”, amely összesen mintegy 69 ezer (!) lemorzsolódó diák utáni megtakarításból fog összejönni (39. o.). 

A szakiskoláknál a tanulók közel felének kimaradását prognosztizálják. Úgy, hogy – miután a szakiskolai képzés 3-évesre csökken – a kimaradó 16 évesek zömének már csak egyetlen év hiányozna ahhoz, hogy a munkaerőpiacon fontos végzettséget megszerezze. Persze a renitens diákokkal kezdeni kell valamit, nem vitás. De ehhez éppenséggel több pedagógusra (pszichológusra, mentorra, fejlesztőpedagógusra stb.) van szükség, nem kevesebbre. Kisebb osztálylétszámra, és, igen: gyakorlatorientáltabb szakképzésre. Bár nem pont úgy, ahogyan azt az iparkamara kilobbizta.


Összefoglalva: a köznevelési törvény titkos hatástanulmánya lesújtó véleményt alkot a tankötelezettség korhatárának leszállításáról. A Fidesz mégis ragaszkodik ehhez a káros intézkedéshez. És még sok máshoz. De mindenről nem lehet népszavazást tartani; most csak erről a 4 kérdésről. Íme a kormányzati önleleplezés 4 és fél oldalban…

Titkos kormányzati hatástanulmány a tankötelezettségről

· 7 trackback