Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Átalusszák-e a szakszervezetek a népszavazást?


Kit érdekel, hogy elbuknak a munkavállalói jogok, még mielőtt elindulhatna a magyar történelem utolsó népszavazása?

A népszavazás elsősorban a kormány munkajogi politikáját torpedózza. A kérdések közül három tisztán a munkavállalói jogokról szól. Az új (kényszer-)Munka Törvénykönyve miatt alaposan kiakadtak a szakszervezetek, civilek és ellenzéki pártok, de hiába tiltakozott bárki az elmúlt két éveben, hogy nem szeretne Kínához hasonlítani, szemrebbenés nélkül átverték a parlamenten a legmunkásnyúzóbb döntéseket is.

De lesz-e elég aláírás, és az érintett érdekvédelmi szervezetek mozgósítani akarnak-e tudnak-e a hajrában, vagy átalusszák a nagy lehetőséget.

Ténytár blog tegnapi elemzése szerint ez lehet az utolsó népszavazás. Nem valószínű, hogy a jövőben ezzel a közvetlen állampolgári kontrollal élni lehet a kormánnyal szemben.

"Izgalmas hajrá"

A kezdeményezők "izgalmas hajráként" fogalmazzák meg azt, ami lefordítva magyarra annyit tesz: "be vagyunk szarva." Maratonnal, bicikli nyereménnyel, és mindennel próbálkoznak már. 88.000 aláírásnál tartanak, és beismerik, hogy minden azon múlik, hogy az emberek maguktól elkezdenek-e gyűjteni az utolsó héten.

A legnagyobb szakszervezetek is melléálltak. A Népszavazás 2012 honlapján a támogató szervezetek tömegét látjuk. Autonómok, LIGA, MSZOSZ, Szolidaritás, PSZ, VDSZ. Egységfront körvonalai sejlenek fel. De ki tudja, ez jelent-e valamit... Harci kedvben mindig bővelkedett ez az ország - általában ott buknak el a jó kezdeményezések, amikor tenni is kell valamit. Ennek a gondolkodásnak a díja végül méretes pofon lehet. Az aláírásgyűjtés esetleges bukása ugyanis - a kormányzati kommunikátorok értelmezésében legalább is - világos jelzés, hogy a kormányzati intézkedésekkel szembeni állampolgári elégedetlenség nem jelentős, a munkavállalói jogokat ért sérelmek nem rázzák meg a közvéleményt.

Ha a munkavállalói jogokról szóló népszavazás még 200.000 embert sem mozgat meg, még a szakszervezetek segítségével sem, akkor nem túl sok értelme van a következő két évben ezek megvédéséről beszélni.

Az pedig, hogy lesz-e még valaha népszavazás bármiről, azt majd eldönti a Kúria... és Orbán Viktor. Vagy pont hogy nem dönti el, hiszen az új szabályozás szerint korlátlanul nyújthatja a döntést, mint a rétestésztát.

· 4 trackback