Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Miért gyűjtsünk aláírásokat?


Ha nem gyűjtesz aláírást, nem lesz népszavazás. A szakszervezetek és az ellenzéki pártok aláírásra buzdítanak.

A Kettős Mérce blog eddig sem rejtette véka alá, hogy szeretné, ha a kormány-buktató (munkavállalói jogokat védő és a Hoffmann Rózsa féle oktatási rendszert buktató) hibrid-népszavazás elindulna. Ma már látszik, hogy ha tömegesen nem kezdenek gyűjtésbe emberek, akkor nem fog sikerülni.

Mikor jön el az a pillanat, hogy valaki végre hajlandó tenni valamit? Miért gyűjts?

 

Mert az összefogás a tét

Nem vagyunk a hurrá-mindig-mindenki-együtt-a-kormány-ellen platformon, de itt most mindenképp összefogásra van szükség, mert a népszavazás egy olyan ügy, ami nem pártokról szól.

Azoknak, akik az elmúlt két évben az összefogás szükségessége mellett érveltek - jól, rosszul - tulajdonképpen kötelező volna gyűjteni. Persze kár, hogy az LMP indította, és az is igaz, hogy nem úgy van szövegezve a kérdés, hogy "Akarja-e, hogy a Fidesz-KDNP kormány elhúzzon a vérbe", de ettől még a vak is látja, hogy ez leginkább erről szól. A kampány eddig elsősorban az "LMP népszavazásaként" volt megnevezve, azonban amint összegyűlnek az aláírások, teljesen más politikai térbe kerül a történet. Két párt lesz: az IGEN-ek és a NEM-ek pártja (ebből az utóbbi majd igyekszik láthatatlanná válni és passzivizálni az embereket).

Szakszervezetek és pártok szóban már egységben vannak a népszavazás mellett, kérdés hogy az emberek is segítik-e a gyűjtést. A négy kérdést ma nyilvánosan is aláírta Mesterházy Attila, az ötödik - nyugdíjjogosultságokat érintő - népszavazási kérdésről pedig az MSZP még a gyűjtőívek hitelesítése előtt kimondta, hogy nagyon határozottan támogatja.

Ami a lényeg: az összes kormány-kritikus szervezet az IGEN-ek oldalán fog sorakozni, és ezzel a népszavazáshoz kapcsolódóan összefogás fog kidomborulni. Száz és száz szervezet az egyik oldalon, Fidesz-KDNP a másikon. Ha nem lesz népszavazás, akkor az Orbán-kormány elhibázott döntéseivel szembeni társadalmi elégedetlenség demonstrálására nem lesz lehetőség 2014-ig már.

Mert a munkavállalói jogok megvédése végleg elbukhat

Mint korábban már megírtuk, ha a munkavállalói jogok megvédéséért 200.000 ember sem adja a szignóját, az a munkavállalói jogokra is feladja az utolsó kenetet, a szakszervezetekről pedig elég sommás bizonyítványt állít ki.

Mert nem lesz több lehetőség sallert adni a kormánynak

2014-ig ez az utolsó lehetőség. Ez nem egy egy napig tartó lehetőség, hiszen amíg a népszavazás napja el nem érkezik, ez fogja tematizálni a közbeszédet, ami erősíti a kormánybuktató szándékot az emberekben. Ha a népszavazás már az elindítása előtt elbukik, azzal a kormánybuktató tematika is súlyos sebet kap. Onnantól hivatkozási alap lesz a kormány számára, hogy 200 ezer ember sem volt, akik elégedetlenek lettek volna.

Mert Orbán meg akarja úszni

Önmagában az, hogy Orbán ezt mindenképp meg szeretné úszni, elég indok, hogy az ember támogassa. Miből látszik, hogy Orbán megúszásra játszik?

1. A népszavazás szabályait úgy módosította a parlament, hogy nagyon kis esélye legyen egy érvényes népszavazásnak. Azonban a Fidesz-KDNP saját maga legitimitását sokáig a szociális népszavazás eredményére vezette vissza, ahol ha a nemmel szavazók közül csak minden tizenötödik ember távol maradt volna, akkor érvénytelen lett volna a szavazás a mai szabályok alapján (lásd az Egyenlítő blog írását). Ezért hiába játszana a Fidesz saját szavazóinak a távoltartására, ez nem húzná ki őket abból az ordas nagy legitimációs válságból, amit egy 25%-os IGEN-arány előidézne.

2. Orbán Viktor kényesen kerül minden valós visszacsatolást a kormányzati teljesítményt illetően. Az emberek kormányaként lép fel, de az embereknek eddig kuss volt a nevük. A szakmai szervezetek, érdekvédelmi szervezetek, szakszervezetek és általában az emberek véleményét a kormányzás alatt eddig egyetlen egyszer sem kérte ki. Volt egy feltehetően adatbázis építési célokat szolgáló manipulatív alkotmányos és szociális kérdőív, amiből aztán szép kis káderlista készülhetett. (Érdemes megjegyezni, hogy a kérdőívek visszaküldésével autót lehetett nyerni, nem biciklit.) De valós társadalmi érdekegyeztetés soha nem folyt, és az alkotmányt sem erősítette meg népszavazás.

3. Olyan választási rendszert vert át a Fidesz, ahol a fideszes szavazatok jóval többet érnek, ez is mutatja, mennyire fél az emberek véleményétől. Egy népszavazásnál legalább minden embernek egyet ér még a szavazata.

4. A népszavazási aláírásgyűjtést nem véletlenül akadályozzák hatósági eszközökkel. Az aláírásgyűjtőket zaklatják, az OVB-t pedig politikai célokra használják. A népszavazási maraton-t elítélő határozat meghozatalakor az OVB elnöke is a határozat ellen szavazott. Akik megszavazták, a Fidesz, a KDNP, a Jobbik delegáltjai voltak, plusz egy fő suttyomban fideszes "független" delegált. Az MTI-nek kiadták még korábban, hogy heti egyszer tudósíthat csak a népszavazásról. A Fidesz népszavazás-gyilkoló módszere önmagában is elég ok arra, hogy valaki ne hagyja megbukni a kezdeményezést.

Mert különben nem lesz népszavazás

Utolsó érvünk nagyon technikai. Ha nem kezdi el pár ezer ember egymástól függetlenül gyűjteni az aláírásokat országszerte, akkor nem lesz kormánybuktató népszavazás. Ha azt is beleszámítjuk, hogy a végén fog beáramlani egy csomó aláírás, akkor is a számlálót elnézve 170-180.000 aláírásnál tetőzni fog a gyűjtés, azaz 40-50.000 aláírás hiányozni fog - az érvénytelen 10%-ot is beleszámítva - hogy összegyűljön 200.000 érvényes. 50.000 aláírást pár ezer olyan ember tudna összegyűjteni, akik fejenként átlagosan 10-20-at összeszednek. Sokan vannak, akik 2-3 aláírást két perc alatt összeszednének otthonról, mások végigjárva néhány barátjukat 100-at is.

Ehhez viszont fel kéne eszmélnie elég sok embernek Felsőszölnöktől Garbolcig, hogy hahó, rajtam is múlik. Ez nem lehetetlen, láttunk már ilyet. Seres Máriának például az utolsó héten dőlt be több százezer aláírás. Az LMP pedig azt állítja, 17.000 gyűjtőív van kint embereknél már. Kérdés, hogy hányan hozzák vissza kitöltve.

Egyszóval: ébresztő! Töltsd le az íveket, és gyűjts!

· 5 trackback