Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Beindult a Fideszes korrupciógyár!Fotó: hvg.hu

Hétfőn a parlament elfogadta a kiemelt beruházásokról szóló törvény módosítóit, amelynek segítségével egyszersmind módosították a közbeszerzési törvényt js. Kedden a parlament tárgyalta, az örökségvédelmi törvény módosítását, és a földmérési és térképészeti törvényt is. Ezek a törvények alapvetően nem sok embert érdekelnének, de most mindegyik érdekessé vált számunkra is. A négy módosítás négy lépés a korrupció és az oligarchák támogatása felé.

Elsőként  a parlament a kiemelt beruházásokról szóló törvény módositóit fogadta el hétfőn. Ez az a törvény, ami az egész Sukoró-ügy alapját képezte, és ami gyakorlatilag kivehet beruházásokat a normális eljárás alól. Ezt a törvényt ahelyett, hogy eltörölte volna a Fidesz szélesítette alkalmazhatóságát. Sőt, ennek a törvénynek a segítségével módosították a közbeszerzési törvényt úgy, hogy nemzetbiztonsági érdekekből, 10 évre titkosítani lehessen közbeszerzési pályázatokat. Tegyük fel, mondjuk a Közgépét. 

Mi nem tudunk arról, hogy különböző terrorista csoportok közbeszerzési pályázatok útján kívánnák megtámadni Magyarországot, így csak annyit sejthetünk, valami mutyi van a háttérben.

Aztán kedden jött az örökségvédelmi törvény vitája. Vajon, ez hogy kapcsolódik a sorba? Csupán úgy, hogy a törvény egyik módosítása úgy lecsökkentené a régészeti feltárások idejét, és a kontroll lehetőségét, hogy ezzel a jövőben a beruházóknak ne is kelljen foglalatoskodnia. Emlékezhetünk, milyen kínos volt több beruházásnak, hogy mindenféle múltbeli vacak, vázák meg romok miatt kellett várniuk, de nincs gond ezután erre nem nagyon lesz szükség! 

Nah de a földmérési törvény a csúcs.

„(18) Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011 . évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) 27 . § (2) bekezdése a következő i) ponttal egészül ki :

[A közérdekű és közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez való jogot — az adatfajták meghatározásával — törvény] az adat közérthető formában történő megismeréséhez szükséges szakértelem igénybevételére tekintettel [korlátozhatja]"


Ez pontosan azt jelenti ami ide van írva. Az adatok megismeréséhez való jogot szakértelem hiányára hivatkozva korlátozná a törvény. Speciel ha én akarnám megnézni, hol van egy adott objektum, ki a tulajdonosa a földlap szerint, akkor nem tehetném meg, hiszen nem értek hozzá, nincs meg a végzettségem. Egyébként ezen rendelkezés ellen az LMP-s Schiffer András elég élesen ki is kelt a javaslat vitájában, és a TASZ is megszólalt.

 

Tehát amint láthatjuk a Fidesz titkosít, nehezíti az információhoz való hozzájutást, könnyíti a nagyberuházásokat, a múlt emlékeivel és a törvény ellenőrzésével szemben. Dolgozik a Fidesz Camorra, és még csak csütörtök van.

· 5 trackback