Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Szégyen és gyalázat


Amit ma a képviselők műveltek az állambiztonsági akták nyilvánosságról szoló vitanapon, ahoz képest a legdurvább konteóelméletek kismiskák. A képviselők össze-vissza beszéltek mindeféle összesküvés-elméletekről, néha egymással összeveszve, kinek a hazugsága igaz. Közben a valós kérdésekről alig eset szó, a parlamenti elit főleg jobbikos és fideszes tagjai, olyan szarral etették a választópolgárokat, ami az egész demokráciára nézve káros.

L. Simon László szerint a rendszerváltás feldolgozásával a magyar irodalom, film- és képzőművészet is adós, egyetlen kivétel talán Dézsi Zoltán 2011-es filmje, ami viszont didaktikus. Mégis idéz belőle, azt a részt, ahol a Lukács Andor alakította állambiztonsági Gara ezredes arról beszél, hogy a titkosszolgálatok álltak a rendszerváltás élére. Utána egy kritikából idéz, amely szerint Dézsi filmje csak egy buta összeesküvés-elméletet fogalmaz filmmé. Szerinte lehet, hogy a kritikának van igaza, de lehet, hogy tényleg van összeesküvés. Épp ezért fontos megteremteni a diktatúra iratai korlátlan kutathatóságának feltételeit.

A múltunk fogva tart minket. Amikor olyan idiotizmusok hangzanak el a parlamentben, minthogy a különböző pártokba 89-ben beépitett ügynökök álltak össze a Centrum Pártban és ezt bizonyitja, hogy a Centrum visszalépet az MSZP javára, akkor sírva kell fakadnunk. Ameddig az országunkat olyan emberek vezetik, akik egy 6 éves gyerek minőségében szopják be az összesküvéseket, mire számítsunk?

Wittner Máriának nagyon tetszett a Dézsi László filmjéből idézett összeesküvés-elmélet, mert az egybevág azzal a sok bizonyítékkal, amit ő az elmúlt években a helyére tudott passzintani. Szerinte 1989-ben a Villányi úton osztották ki a szerepeket az MSZMP-ben, hogy kinek melyik pártot kell bomlasztania. "Ezekből lett aztán a Centrum Párt" - mondta. A mozaikot abból rakta össze, hogy Kupa Mihály arra szólította híveit, hogy a második fordulóban az MSZP-re szavazzanak.

Nem másért kell az állambiztonsági aktákat nyilvánosságra hozni, hanem azért, hogy tisztázuk ezeket a butaságokat! Nem másért kell tisztába tenni a múltunkat, hanem azért, hogy ezek a politikusok ne hazudhasanak az emberek szemébe! Hogy ne zsidózásról, egymás vádolásáról, konteókról szoljón a múltunk hanem a történelmünkről. Ha ezt nem tesszük meg, fogva fognak minket tartani a történelmi hazugságok.

A jobbikos Apáti István "múltról, jelenről és jövőről" szeretne beszélni. Ennek apropóján a kommunista nyugdíjak elvonására, illetve a lusztrációra vonatkozó jobbikos javaslatokról beszél, amelyek napirendre vételét az országgyűlés rendre leszavazza. Beszélt még az alaptörvényről is, sőt, a halálbüntetés eltörléséről is, de a vitanap témájáról érintőlegesen sem.

A következő felszólaló, a Jobbikos Z. Kárpát Dániel nem egyeztette felszólalását pártja vezérszónokával. Így ő - tévesen - arról beszél, hogy az iratok ötven százalékát megsemmisítették a rendszerváltás óta. Utána arról beszélt, hogy két év múlva a Fidesz akár meg is bukhat, ezért most kell meghozni a lusztrációs törvényt. 2006 apropóján "vörös hordalékról" is beszélt.

Amit ma a képviselők bemutattak a parlamentben, az mindannyiunk szégyene volt - és pontosan azért kell tisztán látni, hogy lemossuk ezt a gyalázatot!

Az idézetek az Indexről vannak.

 

· 1 trackback