Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Adózni akarok, de értelmesen!Kép:  http://lvnte.tumblr.com/ 
Értjük mi, és van is benn igazság („elmúltnyolcév”), de azért ennél már jelentősebb az elmúlt kettő: áfa-emelés, ilyen adó, olyan adó meg faszomadó. Közben az állam saját magán nem gyakorol semmi racionalizációt, sőt! Ő növeli a hiányunkat, és lopja el azt, ami maradt.Bár mi nem vagyunk a kisebb állam hívei, de az, hogy 1 milliárddal többe kerül a kormányzati gépezet, mint Bajnai idején, miközben a hatékonysága csak Simicska Lajos kiszolgálásának viszonylatában emelkedett, az egymillió munkahely helyett az egymillió adó országa lettünk, egyszerűen nevetséges.

Legalább állna ki Orbán és azt mondaná: elkúrtuk.

Most pedig az internet és a telefonadó. Egy kis kitérőt téve elmondjuk, hogy az információ megadóztatása a leggecibb dolog, amit a kormány tehet, ettől csak egy lépés a könyvadó. De azt úgyse vezetik be, mert kevés lenne a bevétel. Mégis, mi van itt?

Az van, kérem szépen, hogy a válság által megtépázott Magyarországot sikerült egy kicsit beljebb gyömöszölni a kukába, az egy kulcsos adóval, a különadók brüsszeli megtorpedózásával és gazdasági szabadságharccal. Vagyis: az elmúlt két év politikája szépen rárakott egy lapáttal erre az egész szép kis gazdasági szarkupacra.

Egyébként lehetne kivetni adókat, ha annak megvan a helye. Ha Matolcsy vagy Orbán kiáll és azt mondja: leáll a BKV, ha nem vettünk ki új adókat, vagy ezek nélkül nem tudják az orvosok bérét emelni. De amikor nap mint nap a szociális rendszerek befagyasztásáról és korrupciós ügyekről beszélünk, akkor nehéz az embernek torkán lenyomni az újabb sarcot, főleg úgy, ha azt a kormány az elkúrt szabadságharcának finanszírozására költi.

Amikor például a paksi bővítés ürügyén majdnem 14 milliárd forintot talicskáznak ki Simicska Lajos javára, akkor a másik oldalon én „kurva anyázok”, hogy ezt rajtam akarják behajtani. Amikor a különadók kivezetése miatt több száz milliárdot akar beszedni a kormány a banki tranzakciómat, az internet- és a telefonhasználatomat megadóztatva, akkor pedig dührohamot kapok. Legfőképp azért, mert ezek a túlzásadók csak a feketegazdaság növelésére, illetve az információáramlás korlátozására jók. Olyan mintha mennénk vissza a 16. századba.

Én szívesen adózok - tudom, hogy vissza kell adnom a társadalomnak (és egyáltalán nem a röghöz kötéssel), amelynek a tagja vagyok. Megveszem a BKV-n a jegyet, ha azzal járok, örülök, ha értelmes szociális megoldásokra költi ezt az állam. Tudom, ha átlagosan javul az emberek morálja, akkor jobb lesz nekem is. Tudom, hogy a befizetett adómnak lenne jó helye, de jelenleg – a korrupciós zuhanyhíradót olvasva -, nem érzem azt, hogy ez így lenne. 

Címkék: adó matolcsy
· 8 trackback