Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Fityiszt mutat a Fidesz


Április 23-án kora délután azzal zavarta meg a kormány az újságírók ebéd utáni sziesztáját, hogy kiadta a Széll Kálmán-terv javított, felturbózott változatát, a konvergencia-programmal együtt. Aki hajlandó volt átböngészni az 500 oldalt, sok nyalánkságot találhatott benne, úgymint a mobiladót, a sárga csekk-adót, az E-útdíjat vagy a biztosítási adót.

Igaz, ezekre már lehetett számítani, legfeljebb a mértékük nem volt köztudott. Arra azonban nem számított senki, hogy a Széll 2.0 megszünteti az úgynevezett pofátlan végkielégítések után fizetendő, 98 százalékos különadót.

Erre bizony elég sokan felkapták a fejüket, hogy akkor a több millió forintos végkielégítés csak akkor büdös, ha nem a fideszes kormány által elbocsátott állami vezetők, polgármesterek és képviselők kapják? Miért nem tetszik már nekik az a jogszabály, amelyet az Alkotmánybíróság (Ab) eredetileg el is meszelt, ezért cserébe megnyirbálták az Ab jogkörét?

Mire az ember jól kidühöngte volna magát, hogy persze minden szentnek maga felé húz a keze, és ezek is csak azt nézik, hogyan tudnának minél több pénzt lehúzni az államról, jött Selmeczi Gabriella. Jóllehet ő már korábban is mondott erős dolgokat (például, hogy a GDP-t és az államadósságot nem lehet összehasonlítani, mert az egyiket valutában, a másikat forintban mérik), most mégis sikerült meglepnie a közönségét.

A „Nem kell lazítani a végkielégítések igazságos rendszerén!” című sajtótájékoztatóján ugyanis kijelentette: a Fidesz ragaszkodik a közszférában dolgozó magánszemélyek végkielégítését sújtó különadó megtartásához. De most akkor mi van? A kormányzópárt nem ért egyet a Széll 2.0-t kiadó Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM)? Ki lett önjáró? Matolcsy vagy a Fidesz?

Személy szerint én előbbire tippelnék, mert az már a hét elején kiderült, hogy az új Széll-terv megalkotói nem vonták be a munkába a fideszes parlamenti képviselőket, és a terv kiadása előtt sem egyeztettek velük. Így fordulhatott elő az, hogy még a terv nyilvánosságra hozatala előtt néhány órával is azt mondhatták a mobiladóra, hogy az csak valami ellenzéki hangulatkeltő hazugság lehet.

Hát nem az.

Mindenesetre kíváncsian várom az NGM-Fidesz-csörte eredményét, mert kiderülhet, ki erősebb: Matolcsy György, vagy a Párt. Bár erős a gyanúm, hogy a végső szót úgyis Orbán Viktor mondja majd ki.

· 2 trackback