Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Már Gyurcsánynak kell bizonyítania
A tegnapi Célpont adás után 99%-ig bebizonyosodott Gyurcsány Ferenc szakdolgozata plágium. Jelenleg az lenne meglepetés, ha kiderülne nem az. Természetesen mivel Gyurcsány Ferenc szakdolgozata rejtélyesen eltűnt, soha nem fog kiderülni az igazság, de aszerint, amit most tudunk, már Gyurcsánynak kéne bizonyítania, hogy nem plagizált. Viszont ha megnézzük Gyurcsány védekezését és annak cáfolatát, nem csupán kilóg a rókaláb, hanem el is dördül.


Ez a helyzet kezd ugyanúgy menthetetlen lenni, mint Schmitt Pálé, és itt ugyanúgy következmények kell hogy legyenek. Azok a felvetések, amik azzal mentegetik Gyurcsány, hogy nincs pozícióban, illetve a szakdolgozat és a doktori szintje között különbség van, semmivé foszlanak.

Gyurcsány Ferencről többször kifejtettük már gondolatainkat. A volt miniszterelnök tevékenysége során a mi meggyőződésünk szerint már eljátszotta a bizalmat, hogy a nagy demokrata pózában tetszelegjen. De a mostani eset, minden maradék jóindulatunktól megfosztja Gyurcsányt.

Részlet a Magyar Nemzet cikkéből, ahol a szakdolgozat bírálói véleményét hasonlítják össze a másik dolgozattal. A lenti idézet elég jól türközi, nem idézve, hanem egyes oldalak vannak valószínűleg átvéve a másik dolgozatból, ami már nem azt átvettem ezt-azt kategória. Ami már komoly csalás gyanu:


„A 11. és 12. oldalon ellentmondásosan ír a Balaton vizének mikroklímát befolyásoló hatásáról.” Érdekes, hogy Rozs Szabolcs dolgozatának a 11. és 12. oldalán is pontosan erről van szó, az ellentmondások pedig onnan származnak, hogy a volt sógor több szakértőtől is idéz a dolgozatban. A 13. oldalon a bíráló azt hiányolta, hogy Gyurcsány nem adott teljes képet a nyári csapadékmennyiségről. Az sem lehet véletlen, hogy Rozs Szabolcs a diplomamunkájában, pontosan a 13. oldalon ugyanazt a hibát követte el: csak a téli, tavaszi és őszi csapadék mennyiségét írta le, a nyári kimaradt. A bíráló felrótta azt is, hogy Gyurcsány nem ír arról, hogy az erősen lejtős területeken miként oldják meg vagy tervezik megoldani a talajvédelmet az erózió pusztító erejétől. Erre is megvan a magyarázat, hiszen Rozs Szabolcs sem fejtette ki ennek részleteit saját munkájában. Végül a volt sógor diplomamunkájának 29. oldalán a rezisztens fajták telepítésének tervéről van szó, és ám hiányoznak nála az adatok. Ez volt a gond a Demokratikus Koalíció elnökének dolgozatával is, a bírálat szerint ugyanis Gyurcsány a „Rezisztens fajták telepítésének tervét említi, csak arra nem utal / 29.old./, hogy mire lesznek rezisztensek ezek a fajták. /lisztharmat, peronoszpóra, filoxéra, stb./.”

Az a mentegetőzés, ami az eltűnt szakdolgozattól kezdve, az otthon talált könyvekig halottunk, semmivel se kevésbé kínos, mint Schmitt Pálé. Sőt maga a mentegetőzés, már magában tartalmazza azt az erkölcsi relativizációt amit nem szabad hagyni. Ha előttem van a sógorom dolgozata attól még nem veszek ki belőle ezt-azt. És nem mentség, sőt iszonyatosan káros példa az, amiben a volt miniszterelnök azt mondja, őt nem érdekelte a tudományos pálya, így silány munkát adott be. Ha igaz is ez a mentalitás egy politikus akkor se mondjon ilyet, hiszen ő példakép sok ember számára, sokan isszák a szavát, és egy az egyben benyelik amit mond.

Ha valóban azt szeretnénk, hogy 2014-ben legyőzze valaki a Fideszt, ha azt gondoljuk váltásra van szükség a kormányrúdnál, Gyurcsány nem lehet ennek a változásnak a része, Magyarország 2014-ben nem indulhat ki olyan alapokból, aminek része a plágium, és a silány munka tisztelete. Ha leakarjuk győzni a Fideszt, ennél sokkal erősebb morális igényeket kell politikusaink felé támasztani. Mi nem akarunk egy következmények nélküli országban élni, ennek megfelelően nem lehet mást mondani, mint hogy Gyurcsány Ferenccel, és ha pártja elfogadja Gyurcsány maszatolását, akkor velük senkinek sem lehet együttműködni, aki érdekelt Magyarország megújításában.

Bár Gyurcsány Ferenc nem tölt be közjogi méltóságot, de parlamenti képviselőként olyan értékeket kell védenie, olyan dolgokat képviselnie, amit egy plágium ügy után nem tud. Ha valóban érdekeltek vagyunk a politika visszaszerzésében, ha nem azt akarjuk mutatni, hogy a politikusok a politikával való foglakozás, csak csalók kiváltsága, akkor lépnünk kell.

Nem azért kell lépni, hogy egy újabb pofont vigyünk be Gyurcsány Ferencnek, az senkit nem érdekel. Hanem azért, mert személyét még mindig sokan összekötik a baloldali ellenzéki politizálással. Azt pedig még egyszer nem lehet hagyni, hogy a morális hanyatlás legyen a baloldaliság, és most pluszban az ellenzék szimbóluma, ez túl magas labda. Ahogy a média és a társadalom rákényszerítette a Fideszt Schmitt Pál eltüntetésére, most ugyanez fog következni a másik oldalon.

A volt miniszterelnök erkölcsi megítélése az ország nagy részének eddig is egyértelmű volt, de ezután ez, ha nem tudja cáfolni a vádakat vagy bebizonyosodik a plágium, senki számára nem lehet kérdéses. Ahogy Schmitt Pálnak, neki is távoznia kell. Tudjuk ez nem fog megtörténni, de abban legalább reménykedünk, hogy ebben az esetben a baloldali értelmiség egyetlen része se fog hallgatni és hozzánk hasonlóan követelni fogja Gyurcsány távozását! 

· 7 trackback