Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Áder János köszöntése?


Fotó:hvg.hu

Áder Jánost megválasztották a magyar köztársaság elnökének. Bár beköszönő beszéde felvillantott valamit abból, vajon mit is kellene tennie egy köztársasági elnöknek, azonban Áder múltja és a Fidesz rendszerének működése azt mondatja velünk, mindez csak színjáték volt.

Köszönetem fejezem ki mindazoknak, akik támogatták, és azoknak is, akik kritikával illették jelölésemet. A támogatás mindig sok erőt ad az embernek, a bírálat pedig arra jó, hogy józanságra, mértéktartásra intse. Ezért is köszönöm meg Önöknek tiszta szívemből a bizalmat és a fenntartásokat is. Számomra ez így együtt fejezi ki mindazt, amit a
demokrácia és a nemzet egysége jelent.

Egyszer az életben álljunk meg egy percre, és kérdezzük meg önmagunktól: vajon hova juthatunk egymás teljesítményének állandó semmibevételével, az igazság relativizálásával, egymás lekicsinylésével, vagy épp a kettős mérce állandó alkalmazásával? Csakis rajtunk áll, milyen sorsot választunk magunknak. Érdemes belátnunk: amit önmagunkról gondolunk, olyan lesz országunk.

Ha valóban azt gondolja Áder János, mint a fentebb idézet beszédében mondta, örülünk az új köztársasági elnök megválasztásának. A fentebb idézett gondolatok Áder beszédéből kiválóak, egyet is értünk velük, sőt, le is írtuk őket már korábban, hiszen ez lenne a nemzeti minimum. Ha valóban ezt valósítja meg Áder, tapsot neki!

Csakhogy Áder nem a semmiből jött, hanem Orbán Viktor koleszszobájából, valamint az EP Fidesz frakciójából. És hiába ült Brüsszelben, volt köze a magyar törvényalkotáshoz is. Az igazságtalan, a nagypártoknak kedvező, a sokszínű demokráciát romboló, új választási
törvényben
, illetve a Velencei Bizottság által elfogadhatatlannak tartott igazságszolgáltatási törvényben erősen benne volt a keze Ádernek, hiszen a kommunikáció szerint ő dolgozta ki ezeket.

Ez pedig azt jelenti: Ádernek eddig is megvolt a szerepe a Fideszben, nem kívülálló, tehát Orbán tudja, mire mikor használhatja Ádert. Ezután nagyon csodálkoznánk, ha Áder önállóan vétózna meg törvényeket, ha valóban túllépne a Fideszes logikán és szembenézne a múlttal, vagy közös alapokat fektetne le.

Mi reménykedünk, hogy az első verzió valósul meg, de csupán annyira, mintha abban reménykednénk, hogy holnap megnyerjük az ötös lottót.


U.i.: Sok kommentet megelőzve, igen, Magyarországon köztársaság van, lásd az Alaptörvény alapvetései b cikkelyének 2-es pontját: „Magyarország államformája köztársaság”. 

· 5 trackback