Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Fideszes földesúr jobbágyai


Simonka György fideszes országgyűlési képviselő földjén dolgoztatják a közmunkásokat embertelen körülmények között - állítják a helyiek.

A pusztaottlakai önkormányzat nem ad ki információt, Simonka pedig - aki Pusztaottlaka polgármestere is egyben - nem cáfolja egyelőre, hogy az ő földje. Sokatmondó, hogy az önkormányzat tegnap éles hangvételű közleményben csupán annyit utasított vissza, hogy a körülmények embertelenek lennének. Arról, hogy Simonka a saját földjére vezényeltette volna a közmunkásokat, egyelőre hallgatnak, és homályos ellentámadásba lendültek: a képviselő-testület sajnálattal vette tudomásul, hogy a Start-közmunkaprogramban dolgozók munkahelye, illetve családjaik megélhetése "politikai támadások kereszttüzébe került."

A helyiek elmondása szerint ugyanazok az emberek, akik korábban Simonka földjein dolgoztak, ma ugyanezeken a földeken dolgoznak, csak éppen közmunkásként. A státuszuk változott csak.

Modern jobbágyság. Mínuszokban még a melegedőbe sem engedik be őket. A jeges földet kapáltatják velük. Volt, aki munka közben sérült le, és bár ápolásra szorult volna, nem kapott segítséget, meg kellett várnia a buszban a munkaidő végét. Tiszta vizet nem kapnak, sem inni, sem kezet mosni nem tudnak. Emiatt volt olyan, aki az öntöző rendszerből ivott, ami viszont feltehetően szennyezett. A brigádvezetők hajcsárként kezelik a közmunkásokat. A közmunkások táppénzt nem kapnak, az orvosok nem írják ki őket, a lábadozás idejét le kell dolgozniuk.

Ha mindez igaz, akkor az egy modern jobbágyi társadalom képét festi fel, ahol a földesurak a politikába jól beágyazott földbirtokos urak, akiknek még fizetniük sem nagyon kell a munkaerőért, és állami pályázatokba burkolt előjogokat kapnak és királyi adományokban részesülnek. A jobbágy családok számára pedig nincs kiút a szegénységből.

A pusztaottlakai önkormányzat többszöri kérésre sem adta ki az agrár Start-program pályázatát és szerződéseit Szél Bernadettnek, aki a helyszínen folytatott tényfeltáró munkát. Mivel közérdekű adatokról van szó, feltehetőleg törvényt sért az önkormányzat.

· 4 trackback