Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Szavazói regisztráció: Csak a Fidesz


A Fidesz bedobta, amit már sokan vártak. A múlt heti „Vegyük el a pártok pénzét!” után itt az újabb ötlet, a regisztrációhoz kötött szavazati jog. Ha ez a kettő egyben megvalósul, de még akkor is, ha csak valamelyik a kettő közül, akkor már bárki kiálthat farkast. Az elmúlt évek hatalom-központosítása után ez, vagy ezek lesznek a végső szögek a magyar demokrácia koporsójában.

 

A pártok pénzének elvételéről már sokan, mi is elmondtuk a véleményünket. Egyszerű demagógia, ami a jelenlegi rendszerben csak a Fidesznek ad lehetőségeket, illetve még inkább az oligarcháknak. De az új javaslat ennél sokkal mókásabb, hiszen gyakorlatilag cenzust képezne és kizárná a kevesebb információval rendelkezőket a szavazásból. Elsőre ezt jelentené, de másodikra, ha szembenézzünk a valósággal, csupán annyi a javaslat, hogy „Csak a Fidesz!”

Merthogy ez a javaslat nem a vadbarmokat (ahogy a fideszes képviselő hívta a választópolgárokat) rekeszti ki, hanem azokat is, akik bizonytalanok. Pontosan azok a vadbarmok fognak elmenni regisztrálni, akik elkötelezettek a pártjuk iránt, akik mindent benyelnek nekik. Illetve azok a politika iránt nem érdeklődők, akiket elráncigál a család, a munkáltató, a helyi oligarcha, vagy a párt, mondjuk egy Kubatov-lista alapján.

Ha valaki például szavazatot vásárol, nem kell mást csinálnia, csak felültetni azokat, akiket megvásárolt és elvinni őket regisztrálni, plusz egy kör. Sőt, még biztosabbra is mehet. De ki fogja azokat regisztrálni, akiknek nem értesülnek erről? Akiknek jön egy levél, még néha hallják, ha hallják egyáltalán, aztán elfelejtik? Ki fogja regisztrálni azokat, akiknek igazán a bőrükre megy a játék, a békési falvakban, a borsodi nyomortanyákon? Ki fogja regisztrálni a kőbányaikat?

Ki fog regisztrálni akkor, ha mondjuk a regisztráció 1 vagy 2 hónappal a választások előtt van, amikor még a kampány langyos? És ki fog a kopogtató cédula-gyűjtés előtt? És mi van akkor, ha ne adj isten csak a regisztrált adhat le kopogtatócédulát?

De egyszerűbben: egy 2 hónapos regisztrációval az jár jobban, aki végig tudja tolni pénzzel és erőforrással, a rövid regisztrációs időszak pedig még inkább antidemokratikussá teszi a helyzetet. Ez a javaslat csakis a még durvább pénzköltésről és erőforrás-felhasználásról szól. Az eddigi kettős követelmény a kopogtató cédula-gyűjtés és szavazásra mozgósítás mellé, egy harmadik erőpróba elé állítja a pártokat, azt segítve, csak az nyerhessen, akinek megfelelő pénze van. Ha e mellé belerakjuk azt is, hogy elvonnák az állami támogatásokat, plusz a magukra írt választási körzeteket, a győztesként is szerezhető töredékszavazatokat, nem sok jóra jutunk.

Össze lehet persze ezt a javaslatot hasonlítani az amerikai vagy más példákkal, csak mondjuk nézzük meg előtte az amerikai Demokrata és Republikánus párt társadalmi beágyazottságát, vagy egyáltalán az USA demokráciájának társadalmi elfogadottságát és saját hazánkét. Azt se felejtsük el, mennyi pénzt költenek Amerikában arra, hogy a szegényebbeket, a kevesebb információval rendelkezőket szavazásra bírják (és nem, nem a gonosz szavazatokért, hanem mert tudják fontos az ő szavuk is érvényesüljön), ez a javaslat a jelenlegi helyzetben pontosan ellentétes az amerikaival, a demokratikus lehetőségeket és kontrolt szűkíti.

Ez a javaslat pontosan arra jó, hogy kiszűrje a problémákat, amelyek a Fidesz győzelme előtt állnak, a bizonytalanokat, az apolitikusakat, a szegényeket, akiket a Fidesz politikája sanyargat. Kiszűrje azokat, akik annyit is érnek, és maradjanak a biztos szavazók, akikért elmegy Kubatov Gábor kis aktivistája a kopogtató cédula-gyűjtés és a választás napja mellett már a regisztráció reggelén is. Itt pontosan a tudatos szavazók szavazata fog kevesebbet érni, a pártaktivisták, a Viktor-fanok, és Gyurcsány seggnyalóinak voksain kívül.

Ez a javaslat a magyar demokrácia legsötétebb időszakát vetíti elő, ahol csak a pénz, az erőforrások és a szervezettség számít a demokratikus versenyben, ahol pénzért vásárolják a hatalmat, ahol neked, állampolgárnak nincs beleszólási lehetőséged. És ezekre a javaslatokra nem lenne szükség, ha a Fidesz jól kormányozna és nem kéne mindenféle trükkökkel ellehetetleníteni a szabad választásokat, bebetonoznia magát.

 

· 10 trackback