Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Miért kell egyáltalán, és miért így, a fociadó?


Ahogy a Munkások Újsága megírta, az MTVA pénzt kér a kocsmáktól a foci Eb és az olimpia közvetítéséért. Az összeget május 31-ig kell befizetni, amellyel sávosan "adóztatná meg" a vendéglátóegységeket. Sávosan, hiszen mindenkinek kb. pont annyit kell fizetnie, ami bizony már sok. Például az a vidéki kiskocsma nem fog 50 ezres pluszbevételt termelni 2 hónap alatt, akitől ezt várják, viszont ha nem fizeti be a pénzt, elveszti vendégkörét. Király, nem?

Az MTVA nagyot akar markolni. Bár minden válallkozás fizet alapvetően az Artisjusnak, aki bármilyen zenét, vagy elektronikus média adást sugároz a vendéglátóhelyen, most erre pluszban rájön még a "fociadó". Számos országban van példa egyébként arra, hogy a közvetítésért fizessenek a kocsmák, de abban biztosak vagyunk nem ennyit, nem ilyen adóterhek mellet, és nem ilyen hosszú egyeztetési sor után.

Ahelyett, hogy a nézettségi versenyben a várt eredményeket nem hozó MTVA örülne, hogy lesznek idősávok, amikor megközelíthetik az RTL Klubot, ilyen buta adót vet ki, ami nem kis mértékben rombolja a cég presztízsét És bár az MTVA nem a kormányzat része, de vajon miért érdeke bárkinek is a nemzeti kormányzás alatt a kkv-szektor egyik legjelentősebb részének megcsapolása, a jelenlegi gazdasági helyzetben, egy fogyasztási szempontból jó hónap lefelé húzása?

Arról az MTVA-ról és NMHH-ról van szó, akik nem tudták elérni, hogy a saját maguk által szabott törvény (lásd, hogyan érkeznek a módosítók a médiatörvényre) keretében a kiemelt jelentőségű események országos lefedettségű tévéadón való sugárzását nem tudták átvinni a DIGI Tv-n, és ezért sok tízezren nem láthatták a Fradi női kéziseinek KEK győzelmét, és a Győr lányainak BL döntőjét. Akkor mégis miért próbálja tovább baszkurálni a sportbarátok szórakozását? Mert igenis közösségi élmény a Millenárison (szintén adóznak a kültéri nagy közvetítések), vagy egy kocsma teraszán a barátokkal megnézni az Eb meccseit.

De legfőképp azt nem értjük, miért ilyen gyorsan, és ilyen nagy összeget kellett megállapítani. Mire kell a pénz, amikor fut a Marslakók? Amikor kivásárolják gyakorlatilag az összes nagy közvetítést? Ha anyagi gondjai vannak az MTVA-nak, azt ne a kocsmatulajdonosoból, hanem saját költségvetésből oldja meg.

És akkor idézzük itt, az MTVA által a megbízott végrehajtó szervezet a Krea-Trend Kft vezetőjét, amikor még a Magyar Telekom szponzorációs vezetője volt. Bölcs gondolatok, az MTVA vezetősége is megfontolhatná.


A nagy markolásnak tudjuk nagyon jól vannak hibái, bizonyos dolgokra figyelni kell, a részletekre kell figyelni, és ha ezeken a részleteken túl vagyunk időt szánunk rá, akkor lehet előrelépni, én a kis lépések híve vagyok. 

· 3 trackback