Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

A fenébe is, Milla!


Én kedvellek titeket, sokszor nem értek egyet azzal, amit csináltok, de azt gondolom a cél, a társadalmi aktivizmus segítése, az egyik legfontosabb dolog, amelyet ma Magyarországon tenni lehet! Csináltok számtalan hülyeséget, de mindenki hibázhat. Viszont azt a képet és szöveget, amelyeket ma kiraktatok, nem tudja a gyomrom befogadni. Ez a végtelen kisszerűség, a dühös hecckampány, az empátia hiányának és a tudatlanságnak a kőkemény keveréke. Kérlek, ne csináljátok ezt!Ma Trianon emléknap a parlamentben. Ehhez mi csupán annyit tennénk hozzá: a birodalom széthullásával a Britek - 1922-höz képest - elvesztették a terület 99,31%-át, a népesség 90%-át. Mégsem rinyálnak, hogy vissza Indiát, az USÁ-t, Ausztráliát vagy Kanadát. Különösen vicces a Nemzeti összetartozás napja egy olyan kormány uralkodása idején, amelyik példátlan sikerrel kergeti külföldre az állampolgárait. - Kép és szöveg Milla 


Ma van a Nemzeti Összetartozás Napja, amely a trianoni békediktátumra emlékezik. Nektek Trinanon felmelegetése rinyálás? Ti tényleg nem érzitek azt, hogy itt családok szakadtak szét? Hogy emberek életét tették tönkre? Hogy Kelet-Európát destabilizálták egy évszázadra vagy többre? Hogy kisebbségi létbe küldtek számtalan embert, és mind a mai napig fenyegetve vannak? Hogy a kirekesztést teremette meg ez a béke Európában?

Tegyük fel, hogy nem. De akkor sem rúgunk bele mások érzéseibe. Lehet a kormányt bírálni, lehet nyirőzni, nácizni, fasisztázni, de a közös múltunkba nem rúgunk bele! Vagy nektek jólesik a szélsőjobboldal hazugságáradata? Ti úgy küzdötök ez ellen, hogy beleköptök a levesükbe? Tegyétek, csak ne úgy, hogy például az én érzéseimbe is beleköptök, aki baloldali vagyok. Vagy azokéba, akik egyetértenek veletek, de fontos számukra Trianon, családi okok, vagy egyszerűen csak igazságérzetük miatt!
Az pedig végtelenül elszomorító, hogy mennyire tudatlan a kiírásotok. Nincs Trianon-emléknap ma a Parlamentben, hanem az országban van a Nemzeti Összetartozás Napja. Tudjátok, mint a holokauszt vagy a kommunizmus áldozatainak emléknapja - egy nap, amikor a történelem áldozataira emlékezünk. Ne hasonlítsátok már össze az elcsatolt területeket, a népszavazásokkal, közös döntésekkel, vagy forradalommal függetlené vált területekkel. Ezt ti is tudjátok, hogy nem ugyanaz.Ez a kommentetek pedig végképp ijesztő:
Egymillióan a magyar sajtószabadságért Tényleg olyan elképzelhetetlen egy 21. századi magyar identitás a Trianon-fájdalom nélkül? Tényleg nem lehet úgy Kolozsvárra, Pozsonyba, Nyitrára utazni, hogy az ember Kolozsvárra, Pozsonyba és Nyitrára utazik, nem az "elcsatolt területekre"? Tényleg olyan felfoghatatlan, hogy az Európai Unióban és nem a Magyar Királyságban élünk?

Azért végképp ijesztő, mert láthatóan, ti a Trinaonra való emlékezést csak a szélsőjobboldal keretében látjátok, és ez a komment nem sokban különbözik a "miért már megint a holokausztról kell beszélni" tipusú náci megszólalásoktól. Trianonra emlékezni nem annyit tesz, hogy nagymagyarország matricával ragasztjuk tele a szélvédőjét a kocsinak. Trinaonról emlékezni legfőképp úgy kell, mint minden magyar történelmi tragédiáról, megprobálva feldolgozni azt. Például egymás gyakása helyett, pozitiv Trinaon kép kialakitásával, az emberi jogok védelmének, a kisebbség védelmének kihagsúlyozásával. Mert nemzetinek lenni és demokratának nem ellentmondás!

Kérlek titeket, ne menjetek el ebbe az irányba, és töröljétek ezt a végtelenül buta és árokásó posztot! Persze ha marad, akkor se lesz semmi következménye, csak nem biztos, hogy jó irányba viszitek az országot. Nem bele kéne köpni a másik levesébe, mert olyanokat is megbántotok, akik egyébként egyetértenének veletek. És nem Trianon támadásával, kell harcolni az irrendentizmus, a rasszizmus a sovinizmus, az antiszemitizmus ellen!

 

· 5 trackback