Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Újra jogszerűtlenül dózerolná le hajléktalanok kunyhóit egy önkormányzat!


A kőbányai önkormányzat a Terebesi erdőben 50 hajléktalan kunyhóit akarja ledózerolni. A kunyhólakók több mint tíz éve laknak a területen és eddig se a lakókkal se a rendőrséggel nem volt konfliktusuk. 

Fotó: MTI/Kalló Bea


Tudomásunk szerint a kunyhóbontásokról a döntési jogkörrel nem rendelkező közrendvédelmi bizottság döntött, miközben a kérdés még nem került a képviselő-testület napirendjére. A tervekről több önkormányzati képviselő és a Népjóléti Bizottság is csak tőlünk értesült. Az önkormányzat terveiről az erdő lakói semmilyen írásos értesítést nem kaptak, azokról csak a szociális munkásoktól értesültek. Amennyiben közigazgatási eljárás lefolytatása, azaz jegyzői vagy bírósági határozat nélkül bontják el a kunyhókat, a Kőbányai Önkormányzat jogszerűtlenül jár el - írja a Város Mindekié blog.

Tavaly a Zuglói önkormányzat hasonló módon tisztított meg egy területet a neki nem tetsző hajléktalanoktól, akkor az esetet jogszerűtlenek ítélte az ombudsman, így ott most a hajléktalanok perlik az önkormányzatot. 

Az önkormányzatok úgy hozzák sorra a különböző kunyhóbontásukról szóló határozatokat, hogy valós alternatívát nem tudnak nyújtani. Ezek az emberek nem lusták, többségük dolgozik, és saját maguk építették fel azokat a kunyhókat, amikben ha szolidan is, de élnek. Ellenben az alternatívaként felkínált szálló nem adna lehetőséget önálló életre, csak a rendszerbe való örök bekerülésre. Ma Magyarországon nincs olyan lakáspolitika, ami lehetőséget adna az önálló élet megteremtésére, ezért építik fel ezek az emberek a kunyhóikat, és próbálják ezt az állam keretein kívül megteremteni. 


Az önkormányzatok pedig ahelyett, hogy lehetőséget nyújtanának egy normális élet megteremtésére azoknak, akik dolgoznának érte, az álrend megteremtése érdekében lerombolják ezeket a lakóhelyeket. Ha ezek az emberek elfoglalnak egy üres házat, kizavarják, és valódi megoldás helyett a mindannyiunk számára legdrágább börtönbe, vagy hajléktalanszállókba terelik őket.

Pedig lenne megoldás. Budapesten több mint 72 ezer lakás áll üresen, de koncepció nincs arra, hogy aki akar, az lakhatáshoz jusson.

· 1 trackback