Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Évi 22 ezer forint pluszba fog kerülni mindenkinek a költségvetés tömködése?


Tegnap Matolcsy bejelentette, hogy 280 milliárd forint bevételre számítanak a tranzakciós adóból. A kormány állítása szerint ezt majd a bankok fogják megfizetni. Emlékeztetőül: 2010-ben a banki különadóból 180 milliárd forint folyt be, amire a bankok már akkor is panaszkodtak. Jövőre pedig a megállapodás szerint a banki szektort terhelő adók mértéke maximum 60 milliárd forint lenne. De akkor hol van a maradék 220 milliárd?

A mai nap bejelentett tranzakciós illeték mértéke tovább rontaná a gazdaság megroppant versenyképességét, csökkentené a kilábalási esélyeket, hozzájárulna a feketegazdaság térnyeréséhez és nem utolsó sorban jelentősen megnövelné a pénzügyi tranzakciók külföldre áramlásának esélyét. A Magyar Bankszövetség a megoldást a hatásmechanizmusok feltárásán alapuló szakmai tárgyalások folytatásában látja


Hát kérem nálunk. Bár erre ugyan nincs konkrét utalás, de több mint valószínű, hogy a bankszektor a maradék 220 milliárdot tovább fogja hárítani fogyasztókra. Sosem kellett félteni a bankokat, de az elmúlt két évet eléggé megsínylették. A környező országok terheinek a többszörösét kellet elviselniük a magyar bankoknak, a kisebb intézetek közül több is igen rossz helyzetben van. Mint ahogy a magyar költségvetés is, amelyen a belső fogyasztást csökkentő egykulcsos adó borzasztó nagy lyukat ütött. Ezt a pénzt pedig valahonnan be kell szedni, miközben Orbán már nem mer több sarcot lehúzni a bankszektorról, így köttethetett a csendes megállapodás: fizessenek az emberek.

Ez pedig nem más, mint kőkemény megszorítás. Természetesen a súly nem egyenlően oszlik el, de megint egy olyan rendszer hozunk létre, amelyben, ha kicsit is, de a tisztességes vállalkozások vagy tisztességes adófizetők járnak rosszabbul, hiszen ők bankon keresztül legálisan intézik a kifizetéseiket, ami után most adózhatnak.

Ha kiszámoljuk és elhisszük, hogy 60 milliárdot lenyomnak a bankszektor torkán és csak a maradék pénz hárítják át a fogyasztókra, akkor is 220 milliárd forintról van szó, amelynek az egy főre jutó része 22 ezer forint lesz évente, majd’ 2000 forint havonta.

Ez az intézkedés kis mértékben a szegényeket is fogja érinteni, hiszen ők a minimális jövedelmükből fogják fizetni a költségeket, de nagyobb mértékben az elszegényített alsóközéposztályt, a munkából és fizetésből élő, mára már kivéreztetett középosztályt fogja megsarcolni. A tanárokat, orvosokat, szociális munkásokat, szellemi foglalkozásúakat.

De legbrutálisabban a kkv-szektort érintheti ebben a formában a változás, akik a fizetés-átutalások, a beszállítók kifizetése, tehát majdnem minden legális tevékenység után fizethetik a büntetést, ha legálisan próbálják intézni ügyeiket. Ez így ebben a formában még egy pofon a tisztességesen vállalkozni akaró magyar cégeknek, és megálmodott, de mára már atomjaira hulló középosztálynak.

· 2 trackback