Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Rendőrt minden szemetelő mellé!


A Fidesz új elmebaja szerint minden gyerek mellé, aki lóg, rendőrt állítanának; a tervezet szerint a rendőrök minden 14 év alatti gyereket vissza kell hogy kísérjenek az iskolába, aki nem megy be.
 

Szemünk előtt van a kép, ahogy kommandósok rontanak be a kőbányai lakótelepi lakásba, betörik az ajtót, és Józsit viszik is vissza az iskolába, mert otthon maradt. Természetesen ez a durva és eltúlzott jelenet nem az igazságot mutatja be, de a kép valami hasonló: a Fidesz túlkriminalizált országában a lógás bűn, hiszen minden bűn, ami a rend ellen való. Bűn a szemetelés, bűn a piros lámpán való áthaladás, bűn, ha házasként rápillantasz egy jó nőre. Bűn, hiszen megszeged a társadalom normáit. 

Pedig nem azok, és biztosan nem is rendészeti kérdések. Aki ma rendőrrel akarja nevelni a gyerekeket, elvesztette a kontrollt, és a nagy rendteremtésben ott is rendetlenséget lát, ahol nincs. A normálistól való eltérés még nem feltétlenül káros a társadalomra - és az, ha valami káros a társadalomra, az sem feltétlenül rendészeti kérdés. Büntessük-e azt, aki pirospöttyösre festi a házát? Börtönbe csukjuk-e azt, aki szemetel? Rendőrök kísérjék-e be a munkahelyére azt, aki elalszik? 

Természetesen nem elítélendő az, aki gyerekként nem lógott az iskolából, de aki igen, az sem bűnöző, és ezért bűnözőként kezelni nem kéne. Aki rendszeresen lóg, annak rosszabbak lesznek a tanulmányi eredményei (ha rosszabbak lesznek), a tanár meg fogja büntetni, és esetleg az élet is. De ilyen tagjai is vannak a társadalomnak, és akárhány rendőrt vezényelhet az utcára a Fidesz, lesznek is. Ezeket a gyerekeket nem a rendőrök fogják visszaterelni az iskolába, hanem egy jobb oktatási rendszer, egy olyan társadalom, amiben a tudás valóban érték, és a kormány nem azt üzeni, hogy kiváltság, hanem hogy alapfeltétel. 

Azt pedig még ráadásként tegyük hozzá: az alulfizetett rendőröknek nem a hajléktalanok, a lógós diákok vagy a szemetelők üldözése lenne a feladata, hanem az, amire felesküdtek: a társadalom valóban veszélyes tagjainak, az úgynevezett bűnözőknek az elkapása. De úgy látszik a Fidesz ezzel nem törődik...

· 3 trackback