Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Mégis megpróbálja a Fidesz elvenni a pártok pénzét?


Ma tárgyalja a parlament az Emberi Jogok Európai Bíróságának a Fratanoló-ügyben hozott ítéletének végrehajtását. Aki emlékszik, ez az úgynevezett vörös csillag-per, amelyben az Európai Bíróság felülbírálta a magyar állam döntését és kártérítés megfizetésére kötelezte. De mi köze van ehhez a pártok állami támogatásának?

A kapcsolat csupán annyi, hogy a két híres kormánypárti képviselő, Vejkey Imre és Vas Imre az alábbi módosító indítványt nyújtotta be a törvényhez:

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának a Fratanoló kontra Magyarország ügyben hozott ítélete alapján az államot terhelő fizetési kötelezettség fedezetének a pártok központi költségvetési támogatása terhére való biztosítása érdekében a Magyarország központi költségvetéséről szóló 2011. évi CLXXXVIII. törvény módosítását tartja szükségesnek.

Azaz a pártok állami támogatásából fizetnék ki Franatolót. Természetesen nincs szó sok pénzről, mindössze 2 millió forintról, de maga az elv érdekes. Mi köze van egy EB ítéletének a magyar pártok pénzéhez? Hogy jön ez ide, pont akkor, amikor a múlt héten a Fidesz bejelentette: nem nyúl a pártpénzekhez?

Már elég sokat írtunk a pártok állami pénzének elvonásáról és hogy ez miért baj, de megtesszük röviden még egyszer. Magyarországon egy kampányhoz szükséges több száz millió forintot és a sima működéshez elengedhetetlen éves szinten ugyancsak több száz milliót az állampolgárok maguktól nem tudják összedobni, ezért kapják a pártok ezt a támogatást az állampolgárok pénzéből a szavazatok aránya szerint. Ellenben mondjuk az oligarchák iösszetudják dobni. Tehát ha elvesszük a pártok állami támogatását, akkor támogatónak maradnak az oligarchák vagy a párt eltűnése.

Visszatérve a Franatoló-javaslathoz: elsőre kicsiny szurkálásnak tűnik a Fidesz részéről a pártok pénzéből 2 millió forint elvétele, azonban nincs igazi érv, hogy ezt miért csinálja a kormánypárt. Viszont ha ismerjük a Fidesz módszereit, tudjuk, hogy sokszor egy-egy intézkedés előtt tesztelik a közvéleményt.  Mi van, ha most is ez történik? Ha ez a javaslat csont nélkül átmegy, az jó próbálkozás lehet mondjuk a lélegeztetőgépek közbeszerzésének a pártokra való átterhelésére is…

· 4 trackback