Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

A Fidesz-képviselő felesége is földbirtokos lett


Bár gyógypedagógusként dolgozik Szedlák Bernadett, a fideszes országgyűlési képviselő Szedlák Attila felesége most Balatonvilágoson nyert földet írta meg a Blikk. A lapnak válaszolva a képviselő közölte: nem veszik el a földet a helyiek elől, de majd őket fogják ott dolgoztatni a következő 20 évben, amely időtartamra a pályázat nekik utalta földet. 

Mint a korábbi szituációkból tudjuk, a földpályázatokon olyan családok helyzetbe hozása volt eredetileg a cél, akik helyben gazdálkodnak. Szedlákék Világostól kicsit arrébb, Litéren laknak, gazdálkodó múltjuk nincs, pedig ezt a pályázatok alapfeltételként követelik meg. A földbérlet láthatóan a 2014-ben képviselőségre nem esélyes fideszesek kiosztó helye is lett. 

A feleségem családjának voltak földjei, amit az államosításkor elvettek, most tulajdonképpen visszakapta ezeket - mondta a Fideszes képviselő 

De vajon mindenki visszakapta ezeket a földeket kedves Szedlák úr? Esetleg lehet, hogy a másik három pályázónak is államosították a földjeit? Vagy a kárpótlás csak a fideszes képviselőknek jár?

A földpályázat egyrészt azért nagy üzlet, mert a terület alapú támogatásokból („nem leszünk gyarmat”), hektáronként körülbelül 60 ezer forintot kaphatnak a gazdálkodók. Szedlákék nem nyertek kiemelten nagy területet, de az évente 2 millió körüli összeg nem mondható rossznak, főleg ha újra elmondjuk, hogy semmilyen gazdálkodási tapasztalattal nem rendelkeznek – arra hivatkoztak, hogy a nagyszüleik gazdálkodók voltak. 

A másik nagy nyeremény pedig az, hogy a készülő földtörvény szerint a földbérlők elővásárlási jogot kapnak majd a földekre, így gyakorlatilag a mostani pályázatokkal előre ki is osztják, ki az, aki hosszú távon birtokolhat majd földet.

· 4 trackback