Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Összeláncolva?


Pár hete az LMP-vel levelezett Molnár Csaba a DK "frakcióvezetője" és ebből azt a következtetést vonta le, hogy az LMP össze akar fogni velük. Pár nappal később hozta nyilvánosságra Jávor Benedek az LMP frakcióvezetője a levelezést, amelyben Molnár állításaival szemben az áll, hogy más pártokkal is szívesen dolgoznak bizonyos témákban együtt, de összefogásról szó se lehet. Tegnap Bajnai Gordon és Oszkó Péter lett csőbe húzva azzal, hogy civil rendezvényekre hívták őket, amelyek pártrendezvényekké alakultak. Mi ezzel a gond? 
LMPdemonst.-gyurcsány-mno.hu_.jpg

A szatellitezés régi hagyománya a magyar politikának és nem is volt ellenszere addig, amíg a nagy párttömbök uralták a politikai teret. A Fidesz és az MSZP is létrehozták kis szervezeteiket egy-egy témára és próbálták velük uralni a civil teret, legyen szó antifasizmusról, feminizmusról vagy bármi másról. Csakhogy ennek az időszaknak vége a baloldalon, nincs egységes politikai tér, még ha bizonyos ügyek mentén van is összefogás és ezt jó lenne belátni. Jelenleg több kapura játszik a három baloldali párt és a többi szervezet, és hiba lenne ezt egységesíteni. Teljesen egyértelmű, hogy tonnaszámra vannak például olyan szavazók, akiket Gyurcsány Ferenc, ha fűszoknyában táncol, se tud saját magára való szavazásra bízni. Ugyanekkor az emberek könnyedén szavaznának akár Bajnaira, akár az LMP-re is, sőt egy részük még az MSZP-re is. 

Amikor Molnár és Gyurcsány nem hajlandó elismerni, hogy valaki nem kér belőlük, furmányos trükkökkel próbálják magukhoz láncolni a különböző embereket, szervezeteket és témákat, akkor csupán Orbán leváltásának, és a demokrácia megerősödésének az esélyét csökkentik. És itt tegyünk egy kis kitérőt a témákkal kapcsolatban. Romsics Ignácnak szíve-joga Gyurcsányékkal konferenciázni, de biztos, hogy a DK-nak kell történelmi konferenciát rendeznie Horthyról?

Az elmúlt 22 év magyar politikája kihasználta a történelmet és csak a gyűlöletet szította ezen keresztül. Ha az „elmúltnyolcévben” Gyurcsányék nem kiáltottak volna farkast minduntalan, sokszor csupán az aktuálpolitikai érdeket nézve, akkor most nem lennénk bajban, amikor itt van a farkas, nem lenne már immunis a farkaskiáltásra az egész magyar társadalom. Horthy témáját ki kell beszélni, érdemes róla konferenciákat rendezni, de ezt semmiképpen sem egy pártnak kell megrendeznie, és főleg nem Gyurcsányéknak.

Magyarországnak - és ezt minden pártnak, az LMP-től a Fideszig, világosan kéne látnia - az az érdeke, hogy megerősödjön a civil gondolat, a civil társadalom. Az emberek és a témák magukhoz láncolásával csak ugyanazt a bűnt viszik tovább, amelyet az elmúlt 22 évben a magyar demokrácia kivéreztetésével tettek. Részvétel és civil kurázsi nélkül nem lesz változás Magyarországon.

· 4 trackback