Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

A közgépezet megakad


image.aspx.jpg

"Bámulatra méltó hatása van a szemérmetlen és kitartó hazudozásnak" (Thomas Jefferson)

A Fidesz legnagyobb hibája hogy teljesen és tökéletesen idiótának nézi a választókat. Még konkrétabban: agyhalott zombiknak. Ülnek a HírTv előtt, (A Fidesz így képzeli) nyitva a szájuk, csorog a nyál rajta, és nézik Selmeczit, ahogy ahogy hányja a logikai és retorikai bukfenceket, egyre hányja.Egy összefüggéstelen fecsegés-áradatot, amit egy gyorsétterem játszóházában is enyhén szólva kritikák fogadnának. A barnító krém és a hidrogén még senkit sem tett okossá vagy meggyőzővé, ez itt a baj. Meg az is hogy egy egyre nyíltabb korrupciót egyre nehezebb megvédeni.

Mert a képlet egyszerű: A Közgép mindig nyer. Aránytalanul sok pályázatot és aránytalanul drágán. Ha Simicska megpályázna egy Platón-fordítási ösztöndíjat azt is megnyerné. Ha ruhatervezésre vállalkozna, akkor esetleg megosztva kapnák a pénzt a Strabaggal együtt, a Gucci meg a Kevin Klein meg nyomhatna magának egy haboskávét az automatából vigaszdíjként. Ha a közgépezet kolbász-ízű fagyit gyártana arra is pályázatot nyerne. Legalább a nemzeti érdeket, a hagyományőrzést szolgálja ugyebár.  

A probléma az, hogy közben nincs pénz semmi másra, értsd: tényleg semmire. Az egykulcsos adó nem vezet gazdasági növekedéshez, már a gyerekek is erről beszélgetnek a mászókán. Csökken a fogyatékosok támogatása, az oktatásé, a gyógyszereké, az adók meg bejönnek, kopogás nélkül, mert a költségvetést a hamis, fantasztikus számok miatt mindig újra kell tervezni. Ja, és idén lehet hogy nem lesz karácsony.

A hatalom többek közt esély a társadalom által megtermelt vagyon újraelosztására, ezt tudjuk. Minden hatalmi elit erre az újraelosztásra törekszik a római patríciustól kezdve a dualista magyar elitig. A hatalom közelében jól fújja a szél a vitorlákat. Csakhogy ami ezt a mostani korrupció-áradatot katasztrofálissá teszi az a gazdasági helyzet. Már Max Weber is megállapította, hogy csak nagyon gyorsan fejlődő, gazdag országok engedhetnek meg maguknak inkompetens, korrupt ficsúrokból álló vezetőréteget. Tetszik érteni, akik fejlődnek amúgy is, ennek ellenére is. Minden másra ott van a tanult bürokrata és szakember réteg. Akik értenek is valamihez. A Fidesznek is volt szakember-gárdája, de azok már nem vállalhatják a szereplést, mivel a kormányzás Zs-kategóriás rémfilmbe illő, és 2014 után is utcára kell menni a péksütiért. Egyedül Martonyi János vállalja az arcát ehhez a kormányhoz, ami önmagában is döbbenetes. Úgyhogy maradnak a ficsúrok és „ficsúrinák”.

Az ellenzék, jelesül az LMP megtalálta a kormány Achilles-sarkát amikor bevezette az oligarcházás rituáléját a politikai életbe. Úgyszintén a Közgép jó célpontnak bizonyult, mert elég ránézni az eddig megnyert pályázatainak listájára és nyilvánvaló, hogy ugyanaz a név, mindig mindenre és mindig nyer. Akinek ez nem gyanús az sci-fin nőtt fel egy sötét szobában, izolálva a társadalomtól. Selmeczi a parlamentet ajánlotta a képviselői munkavégzés helyszíne gyanánt, de rég tudjuk, ott már nincs politika. A Fidesz lesöpri az ellenzék összes felvetését, a maradékot meg ellopja. A fennmaradó időben gyereknapot játszanak, zsibongatással, matinével, a nyolcévesek szintjén. Lehet most Gyurcsányra mutogatni, felsorolni a sérelmeket Rákositól az SZDSZ-ig, de mindez pofon a fekáliának.

Normális embert, nappal, józanul nem érdekel az ilyen hablaty. Ha ő rosszul jár, ha nincs pénz, de ugyanakkor a haveroknak mégis van, akkor borul a bili.

Stadionokra költeni ott ahol az adók magasak, az életszínvonal példátlanul alacsony és nem növekszik a gazdaság egész egyszerűen balkáni tempo. Teljesen mindegy mi erről a Fidesz vezetésének magánvéleménye, ez nem ízlésítélet, ez politikai racionalitás. (És akkor még hol vagyunk a moralitástól!) Nem elég lopni, ártatlannak is kell látszani. Ez pedig ilyen módszerekkel nem megy. A korrupciót is elrontották, mert sajnos még ehhez is érteni kell.

Az ember most azt várja, hogy mint a munkahelyvédő tízparancsolat esetében, a kormány kitalál valami mentőmellény-intézkedést. Bevet kommunikációs fogásokat, megpróbál valamit, akármit, hogy lemossa magáról a Közgépes bélyeget, a skarlát betűt. Rendez legalább egy nemzeti rockkoncertet a Közgép támogatásával.

De nem. Először is Selmeczi nyilvánvalóvá teszi, hogy a Fidesz számára a Közgép védelme pártérdek, sőt hazafias érdek. Ezzel elárulja, hogy a Közgép a Fidesz maga, hogy a cég nem független, közömbös valami ami tud magáról gondoskodni.  Az érv, amellyel most már nyíltan a korrupciót védik az, hogy akinek nem tetszik ez a rendszer az nyilván a külföldi cégek ágense. Hoppá, de hol erre a bizonyíték? A Strabag neve nem, mert a Strabagot semmi sem köti az ellenzékhez, ráadásul elég jól nyeri a pályázatokat a Közgéppel együtt.( A kormányváltás óta az uniós forrásból finanszírozott építési beruházásokból 17,29 százalék esik a Közgépre és 13,65 a Strabagra, forrás: HVG 2012 júl. 7, 10. o)

„Nemzeti érdek”. Vajon mi ez? Mit jelent ez a szó ebben a kontextusban? Miért nemzeti érdek az, hogy a Közgép ultradrágán gyártson olyasmit az adófizetők pénzéből, amit más olcsóbban gyárt? (Vagy ami –uram bocsá- nem is kell.) Miért volna nemzeti érdek százmilliárdokat elszórni a kormány minden óhaj-sóhajára, miközben a rokkantnyugdíjasoktól elveszik a zsét, nincs pénz gyermekétkeztetésre? Nem barátom, ez balkanizmus, és pofarohasztó, lárvaarcú sírrablókat idéző szélhámosság. („lárvaarcú sírrabló” copyright „Attila” rockopera)

Az a pénz ami a Közgépnek megy, amúgy, ha nincs ez a hazafias kormány a Rotschild-Bilderberg csoporté lenne?

Ötlet Nr. 2: jó kis személyeskedés elsütése. Fónagynál a labda, de Rogán kapura rúg. És nem talál. Meg kellett volna kérdezni olyan régi szájkaratésokat mint Tállai András, vagy maga Viktor, vagy az utánozhatatlan Kósa. Rogántól csak egy kis szado-mazos zsánerképre tellett, láncok, bilincsek emlegetésére, így lázad fel egy frusztrált elme a parlamenti unalom ellen. Feltörnek az elfojtott vágyak, és az elempézés jó ürügy arra, hogy Rogán úr belemerüljön kedvenc fantáziáiba. (De Leopold Sacher –Mazoch hermelines dominái azért mégsem egy műanyag munkavédelmi sapkás Simicska...A stadionokra csak a kormány izgul.)

Az elempések megkapták a maguk indokolatlanul magas büntetését. De aligha bánják, mert minél dühösebb a Fidesz annál több visszaélést és törvénysértést követ el, és annál jobban ássa magának az árkot. Megesküdnék, hogy Jávor Benedek majdnem vigyorgott mikor vitték a rendőrök. Hogyne vigyorogna, mennyi munkát megspórol ezzel magának.

Egész egyszerűen riasztó, ahogy Schiffer András figyel a háttérből miközben Selmeczi sajtótájékoztatót tart. Hitchcock zuhanyzós jelenetére emlékeztet, mindjárt jön a kés.

De nem vágja ezt mindenki.

B. I.

Címkék: abszurd közgép
· 1 trackback