Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Logikus lépés Piroska megevése (a farkas szerint) - Simicska és az Atomlobbi


Lehet támogatni és ellenezni az atomenergiát, de amit az MVM és a magyar kormány a médiában elkövet Paks-ügyben, az már több mint nevetséges. Az év elején érkezett Nyerges Attila a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba, Németh Lászlóné tanácsaójaként. Róla azt kell tudni, hogy annak a Nyerges Zsoltnak a testvére, aki Simicska Lajos üzlettársával együtt a Közgép tulajdonosa. Megérkezése óta az atomlobbi gyakorlatilag eluralta a minisztériumot, Simicska Lajos pedig máris leakasztott félmilliárdot a Paksi bővités előkészitéséből.

Mióta Fellegi Tamás távozott, éles váltás ment végbe a klíma- és energiaügyekért felelős államtitkárságon. Bencsik János államtitkár lemondott, utóda ugyan a házon belülről a korábbi energetikai helyettes-államtitkár Kovács Pál lett. De az új államtitkár kinevezésével ellehetetlenült Olajos Péter, a zöldgazdaságért és klímapolitikáért felelős helyettes-államtitkár pozíciója. Vele együtt ment a klímaosztály vezetője, Feiler József, és lényegében a teljes klímaosztálynak, 20-25 embernek felmondtak. Ezt több, egymástól független forrásunk is úgy minősítette, hogy a tárcánál győzött az atomlobbi. (Kovács Pál a Moszkvai Energetikai Egyetemen végzett az atomerőművi berendezések szakon, Pakson volt műszaki főosztályvezető, majd a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél dolgozott energetikai szakértőként - ő Paks bővítési projektjének egyik kulcsfigurája.). - a HVG cikkéből


Jelenleg Magyarország számára kevés ijesztőbb dolog lehet, mint hogy a következő 10 év legnagyobb magyar beruházása felett annak a Nyerges Zsoltnak az emberei bábáskodnak, aki a Közgép egyik tulajdonosa. A tét nem kevés, 3 ezer milliárd, a sárgacsekk adó egy évi bevételének több mint tízenháromszorosa. Az előkészités már megkezdödött, és természetesen azt Simicska Lajos cégei végzik.


Több mint félmilliárd forint vándorol Simicska Lajos érdekkörébe a paksi bővítés tizenhárom milliárd forintos előkészítési munkálataiból. Ezt mutatják azok a közérdekű adatok, amelyekhez ismét csak perrel jutott hozzá az MVM-től az Energiaklub - Az LMP sajtóközleményéből, bővebben a Népszabadság cikke.


Hogy miként müködik az előkészités és az atomlobbi, arra az MTI mai híre mutat rá a legjobban.

Logikus a Paksi Atomerőmű bővítéséről hozott elvi döntés orosz szakértők szerint. Az a magyar szándék, hogy az energiatermelésen belül növeljék az atomenergia arányát, nem egyszerűen csak megoldja az energiahiány problémáját, hanem a lehető legkisebb áron teszi ezt lehetővé.

Mi nagyon szeretjük ám a szakértőket, idézzük csak a Napi gazdaság majd' egy hónapos cikkét:

A műszaki mellett finanszírozási megoldást is nyújtana az orosz állami atomenergia-cég, a Roszatom a paksi atomerőmű bővítéséhez, jelentette ki Kirill Komarov, a társaság vezérigazgató-helyettese a moszkvai Atomekszpo szakmai rendezvényen.

Csodálatos, nem? Annak az orosz államnak a szakértőjét idézik a Paksi támogatás ügyében, amely feltehetően az építtettő is lesz. Mi természetesen örülünk annak, ha végre megszabadulunk az oroszoktól való energiafüggőségünktől, sőt, mondhatnánk azt is, hogy leszámolunk végre a kommunistákkal. Csakhogy úgy tünik, a racionális mozgatórugója Paks bővitésének a korrupció, s lényegtelenné válik a közösségi haszon - márpedig arról is vita folyik, hogy a bővités hasznos-e a közösségnek egyáltalán, ráadásul a kezdtektől fogva a korrupció gyanúja lengi be a történetet, és egyes magánérdekek felülírni látszanak mindenfajta közösségi hasznot.

· 3 trackback