Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Hitelből, vagy megszorításból lesz finanszírózva Orbán járulékcsökkentési terve?


Tegnap megkezdődtek az IMF tárgyalások, a az adósságfinanszírozás kamatlába máris pozitívan reagált, pedig a neheze csak most kezdődik. Az Origo tegnapi cikke igazolja azokat a sejtéseket, amelyek arról szólnak: a büdzsé téves számokra épül, Orbán szociális járulékcsökkentési tervére nincs fedezet. Mi következik ebből a kettőből? Valószínűleg további eladósodás és megszorítások.


Az Origo cikke szerint amikor Orbán bejelentette a szociális járulékcsökkentést, gyors számolgatás kezdödött a minisztériumban, és akkor találták ki az államkincstár megadóztatását, amiből 110 milliárdot remélt akkor Matolcsy (ez iskolák, korházak közintézmények további sarcolása lett volna), csakhogy kiderült, jogilag számtalan akadálya van ennek a pénzbeszedésnek, így csupán 10 milliárd lehet a bevétel. Nem baj, a Nemzetgazdasági minisztérium megoldótta a problémát, fogta, és plusz 160 milliárdot írt be az adóbeszedés rubrikába, egyik napról a másikra, megalapozás nélkül.

Varga Mihály tárca nélküli miniszter hétvégi, Hír TV-nek adott nyilatkozata fordulat a kormányzati retorikában az IMF-hitelről. A tárgyalásokat vezető miniszter ugyanis az eddigiekkel ellentétben azt mondta lehívhatunk pénzt. Varga Mihály azt is elmondta, hogy jövőre 5 - 6 milliárd forintról lenne szó, feltételezhetően ekkora adósságszolgálatot fizetne az ország a hitelből.

Kevés emberben realizálodott, de költött már 2010 óta a magyar állam a gonosz IMF pénzéből. Ebből a pénzből vette meg a MOL részvéncsomagját.

Fellegi Tamás bejelentette, hogy a MOL-pakettet 1,88 milliárd euróért vásárolták meg, részvényenként 22 400 forintért. A megállapodás szerint az előző három kereskedési hónap átlagárából adódott az összeg. A Nemzetközi Valutaalap hitelcsomagjának keretéből biztosították a részvények megvásárlását.

A fenti összefügésekből két dolog válik láthatóvá. Nincs fedezet Orbán szociális járulékcsökkentésére, míg a kormányfő azt állítja végre fogja hajtani azt. A 300 milliárdos támogatási csomagot egyrészt a fenti nem létező 100 milliárdból, másrészt az IMF mentőcsomag miatt keletkezett kamatcsökenés miatti pluszbevételekből (ez a kormány beismerése, eddig több százmilliárdba került a szabadságharcuk) finanszirozná a kormány. Csakhogy ezek a fedezetek még nem léteznek, illetve nem is fognak, és ha meg is állapodunk az IMF-fel akkor is kétséges, lesz-e abból megfelelő bevétel.

Tehát nagyon úgy néz ki, hogy pluszforrásokat kell találni a költségvetésben, különben dől az egész tákolmány, erre pedig két lehetőség látszik, vagy további megszorítások, vagy az IMF-hitel bizonyos szintű felhasználása, az ország eladósitása, a szociális juttatásokért cserébe.

Tessék választani!

Címkék: orbán imf mol varga