Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Kötelező polgári szolgálat: A polgármester dönti el ki menjen 72 órás kiképzésre?


Elkezdték kijelölni országszerte a polgári védelmi szolgálat tagjait. Az eddig önkéntesek által végzet folyamatokat mostantól a helyi önkormányzati vezetők által kijelölt emberek fogják végezni. 2010-ben az árvíz idején mi is szerveztünk önkénteseket homokzsákpakolásra, de az sosem fordult volna meg a fejünkben, hogy valakit erre kötelezzünk, méghozzá úgy, ahogy ez a törvény teszi, semmi kritérium nélkül. 

Debrecenben csaknem 2000 embert fognak kiválasztani a kötelező önkéntes szolgálatra írja a Dehír. Az egész megyében pedig ez a szám 6-7 ezer lehet. A behívott embereket évi 40 óra kiképzésre és kötelező esküre szólíthatják fel, aki ezt elmulasztja az szabálysértést követ el, és mint tudjuk fél éven belül 3 szabálysértés elzárással büntethető. 

Polgári Szolgálat természetesen eddig is volt, bármikor behívhattak, de nem járult hozzá semmilyen kötelesség, csak vészhelyzet esetén alkalmazták. De akkor is mindenki számára kötelező lett volna, ha van ilyen, nem válogatott volna ember és ember között. Vajon miért kell most válogatni? Mi az, ami szerint vannak, akiknek kell eskü és kiképzés, és akiknek nem? Ha pedig ilyen válogatás van, annak miért nincsen valami kritériumrendszere, vagy miért nem elég kritérium az önkéntesség? 

Azt még valahogy le is nyelnénk, hogy kötelező az önkéntesség, hiszen ennek lehet jó célja, de abban formában, ahol a helyi vezetők kények-kedvük szerint jelölhetik ki, kinek kell részt vennie ebben, ahol az állampolgár nem tudja meg, miért őt választották, elég veszélyesnek tűnik. Hiszen az elmúlt 22 évben a vidéki Magyarországon kiterjedt gyakorlat lett, hogy az ilyesfajta kötelességeket, a vezetők hatalmuk növelésére használták fel. Kósa Lajos gyerekének be kell-e vonulni? 

Azt se értjük, mit kezd a polgári szolgálat ezzel a sok emberrel, ha csak hajdú megyében 6-7 ezer embert jelölnek ki az országosan, már 100 ezer körüli ember. Alapvetően nincs olyan katasztrófa, amit hasonló kiképzésű emberek ilyen számban kell, hogy megoldjanak. Ki fogja őket koordinálni? A 2010-ben pár ezer emberrel nem elbíró vizesek?

De a szabályozás csúcsa mindenképpen az eskütétel, ami kötelező, és elmulasztása esetén szabálysértés jár érte. Mi az, amit pluszban kapnak az esküt tevő kötelező önkéntesek? Az eskütől jobban fogják emelni a homokzsákot, büszkébbek lesznek? Vagy már előre megutálják az egész rendszert, mert el kell menniük egy hülye ceremóniára, amit ha nem tesznek meg, mondjuk 10 ezer forintra büntetik őket?

Arról pedig, hogy pontosabb képet kapjunk mire jó a rendelkezés, a debreceni példák jól mutatnak rá, ahol tanárokat és közalkalmazottakat hívtak be eddig. Ha ugatni mersz, itt egy újabb szankció, behívnak majd 40 vagy 72 órányi gyakorlatozásra. A csodálatos új rendszer még 70 ezer embernek próbálja befogni a száját, másra nem jó, hiszen semmilyen koordináció nem társul hozzá, ha pedig társulna, akkor olyan brutálisan drága lenne a rendszer, hogy követelni kéne a megszüntetését. Így is azt kéne.

A kérdés már csak annyi, hogy vajon mikor jön a narancsos szombat? 

· 5 trackback