Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

A szavazói regisztráció már a pártok elindulását is megnehezíti


Sok cikk született a szavazói regisztrációról eddig is, amelyek elmagyarázzák, milyen katasztrofális következményekkel jár az egyenlő választójogra a Fidesz javaslata, mennyire nem ér el semmilyen kitűzött célt azon kívül, hogy még jobban pénzkérdéssé tegye a választási szereplést, és hogy a pártjukba szerelmes elkötelezett választók kezébe adja a döntést, miközben a bevezetése felesleges, és a Fidesz által ajánlott formában sehol sem létezik a világon.


De van egy másik pont, amiről kevés szó esett. Amikor Orbán Viktor bejelentette a javaslatot, azt is bejelentette, csak az fog kopogtatócédulát kapni, aki regisztrált. Hogy ez mit jelent? Az új pártok belépésének esélye gyakorlatilag nullára redukálódik, és mind a 4 jelenlegi ellenzéki pártnak nehézséget fog okozni a cédulák összegyűjtése minden körzetben.

Az, hogy a kopogtatócédulák száma a regisztrációhoz van kötve, nem csak annyival fogja megnehezíteni a gyűjtést, amennyivel kevesebben regisztrálnak. Az illegális adatbázissal, de legalábbis a szükséges 106 ezer névvel, elérhetőséggel (címmel, telefonszámmal) nem rendelkező pártoknak nem nagyon lesz esélye. A rendszerben a bizonytalan szavazók kopogtatócédulája volt az, ami egy legálisan induló, az emberek adataival vissza nem élő, de dolgos párt számára az esélyt jelentette. 

A szavazópolgárok nagy része tudja, kinek adja oda a kopogtatócéduláját, de csak nagon kis része tesz azért, hogy ezt eljutassa ahhoz a párthoz akihez akarja, így a pártoknak kell eljutniuk a szavazópolgárokhoz. Ez pedig nehéz. Két módszer van: ha tudod, hova kell menned, illetve ha vakon próbálod begyűjteni a cédulákat. 

Utóbbi borzasztóan nehéz, hiszen vagy nincsenek otthon az emberek, vagy más pártnak adják, vagy nem adják senkinek. Ezt a nehézséget fejeli meg még jó nagy százalékkal, hogy az illető olyan lesz, aki nem regisztrált. Ha pedig megnézzük mennyit gyűjtött a 4 induló párt 2010-ben, azt láthatjuk, másnak nem nagyon lesz esélye belépni a küzdelembe. A Fidesz 2010-ben is közel tökélyre vitte a rendszert: több mint egymillió cédulát gyűjtött. Az MSZP és a Jobbik is 2-300 ezerig jutott, az LMP is 100 ezer felett végzett, ha ez 2014-ben is megismétlődik, és mondjuk csak a szavazók 60% regisztrál, egy 50%-os otthonlevési, ajtónyitási küszöbbel (munkaidőn kívül nem is érdemes gyűjteni, senki nem enged be), ott tartunk, hogy 10-ből  6 ember regisztrált, 3 emberhez jutsz be, és ebből jó eséllyel egy már másnak adta, ha ehhez hozzáveszed, hogy a többi párt is a frekventált helyeken gyűjt, csak akkor van esélyed, erre a számra is, ha az első nap ott vagy mindenhol az egész országban. Tehát 10-ből 2 emberhez jutsz el, akiket még meg is kell győzni, hogy adja neked a kopogtatócéduláját. Valószínűleg egy új pártnak jó eséllyel egyik se fogja odaadni. Így kell 106 ezer kopogtatócédulát gyűjteni pontosan arányosan elosztva az országban. Természetesen hozzák is a kopogtatócédulákat a gyűjtőpontokhoz, de ez a plusz kb annyi amennyivel túl kell lönöd a rendszeren és ami, a végén megmarad megsemmisitésre kerül. Ha egymillió embert felkeresel 30 nap alatt (ennyi van most a kc-gyűjtésre), talán meg is lehet. Tehát, ha napi 30 ezer embert fel tudsz keresni pontos lista nélkül, már el is indulhatsz a választáson, ez azért elég nonszensznek tűnik (és ugye bőven alálőttünk a számokkal).

A másik lehetőség, hogy van legális vagy illegális listád azokról, akik valószínűleg neked adják a cetliket. Legális listád (persze nem lesz 160 ezer főről, de mondjuk 30-40 ezer emberről, akik önként odaadják neked az adataikat) sok éves munkával lehet. Ha legális listát használsz, akkor lásd előző pont, csak egy nagyon picit könnyebb.

Illegális listával valószínűleg egy új párt nem rendelkezik, illegális listának nevezzük például a Kubatov-listát, amelyben az aktivisták, házfelelősök jegyzik fel, egy adott házban utcában ki számít például Fidesz szavazónak, és ezt elküldik a központnak, ahol ezen lista alapján mondják meg az aktivistáknak, merre menjenek, s akik így nem fognak lyukra futni. Ezzel körülbelül tizedannyi idő alatt gyűjtheted össze a cédulákat.

De mint fent írtuk, ez a rendszer még a jelenlegi pártoknak is nagy problémát okozhat. Vegyünk egy 100 ezres nagyvárost, amely az új rendszerben ketté van osztva, mint minden nagyváros, és a két körzethez tanyás-falvas vidék van mellécsapva. A városban kb. 80 ezer szavazókorú állampolgár van, ebből 60 ezer fog regisztrálni,  tehát mindkét körzetre jut 30 ezer ember. Illetve a falvas környezetben lakik még egyszer ugyanennyi ember, itt már kisebb lesz a regisztráció aránya, itt 50 ezer ember fog regisztrálni, tehát 55 ezer embertől kell összeszedni 1000 kc-t. Ha nincs lista, akkor bajban vannak.

Tehát az azt jelenti, ha fel tudják keresni a lakosság negyedét, mindenkihez becsöngetve a városban (falura menni nagyon sok pénzbe és időbe kerül, és kevésbé hatékony). Akkor 10 ezer embert keresnek fel, ebből kb. 7250 ember regisztrált. Ha a városban 10%-on áll a párt a teljes népességben (jelenleg országosan: MSZP 15, Jobbik 11, LMP 6, DK 2) akkor itt már baj van, hiszen ez csak 725 kopogtatócédula. Miközben 10 ezer ember felkeresése, ha emberenként 5 perccel számolunk (ami kb. csak az utazás és a csöngetés, a megállás nincs benne, se a lyukrafutás ajtókinemnyitás) az 833 óra, ami napi 28 óra kutyagolás, munkaidőben. Ha a városban van legalább 5 elszánt párttag (ennyi városon mind a négy ellenzéki pártnak van), akkor a feladat nem teljesítése, 725 kopogtatócédula összegyűjtése is emberfeletti teljesítmény.

De még durvább a helyzet, ha nincs nagyváros, ha 4-5, 10-20 ezres város és falvak között kell utazgatnod. Akkor már egy 10 fős aktív választókerületi tagság is necces lehet (ami ugye országosan  több mint 1000 aktív 30 napig végig dolgozó, a leköpésekkel, fenyegetéssel, kudarcélménnyel nem foglakozó, a munkahelyére be nem járó tagot feltételez – ennek a Jobbik és az MSZP megfelelhet jelenleg, de a DK és az LMP nem, új párt pedig egyáltalán nem).

A fenti számok becslésen alapulnak, nem pontos adatok.

Ha a Fidesz bevezeti a regisztrációt, akkor már az indulásnál is olyan feltételeket állít fel, amelyek majdhogynem lehetetlenné teszik, hogy minden párt legálisan teljes listát állítson a 2014-es választásokon. Ahogy a pártok állami támogatásainak belebegtetett megszüntetése, ez is csak arra jó, hogy az illegalitás, a szabálytalanság felé terelje a pártokat, illegális kopogtatócédula-vásárlás, illegális adatgyűjtés felé nyomja a pártokat. Már akinek erre egyáltalán van lehetősége.

Nem beszélve arról, hogy az új pártok indulási esélye egyenlő lesz a nullával. Ez a szavazati regisztráció rendszerének egyik árnyoldala a sok közül.

· 5 trackback