Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Az elitóvoda a kormány Magyarország képe


Múlthéten írta meg a Blikk, hogy a kormánytisztviselőknek kedvezményesen (16 ezer helyett 60 ezres állami támogatás) igénybe vehető külön óvodát hoztak létre, három budai ingatlanban, ahol nyelvoktatás van, külön gyerekorvos, logopédus, és pszichológus vigyáz a gyerekekre. Természetesen nem az a bajunk ezzel, hogy valakinek a gyereke oviba jár, de ez a történés egyszerűen elénk tárja a képet, mit gondol a kormánypárt a felzárkóztatásról, kettészakadt társadalomról.

 

Jelenleg Magyarországon a közoktatással borzasztó problémák vannak, az, hogy hova születsz, elég jó eséllyel meghatározza, hova is fogsz eljutni. Ha valaki egy észak-kelet magyarországi faluba születik, sokkal kisebb esélye van nemhogy az egyetemre, de akár a tehetségének megfelelő középiskolába eljutni mint egy budapestinek. Bár lényegesen kisebb a különbség, de egy nagyvárosban is kisebb a lehetőség, mint Budapesten. Ne beszéljünk arról, hogy egy jobban kereső kormány-tisztségviselő jobb eséllyel jutatja be a gyerekét egy óvodába, mint mondjuk egy gyári munkás. Pedig alapvetően nincs különbség a két gyerek között, csak annyi hova születet.

Értjük mi a kormány részéről, hogy presztízst akar szerezni a kormány-tisztségviselői munkának, de ez nem lehet a terepe. A kormány nem támogathatja extra kiadásokkal, az így is jobb körülmények között lévő gyerekeket, amikor sima óvodába bejutni is nehéz. A kormány feladata az oktatásban nem elitintézmények megteremtése lenne, hanem az alapellátás felállítása. Nem nyitni kéne az ollót gyerek és gyerek között, hanem csökkenteni.

Van különbség aközött, hogy a gyereknek nincs pénze nemhogy tanszerre, de ebédre se, és két órát kell utazni az oktatási intézménybe, és aközött, hogy apuka beviszi a kocsival, anyuka meg csinál neki szendvicset, majd hazamegy, és az interneten megnézi, mi újság a világban. 

De ez az intézkedés született, és ilyenek születnek sorban. A felsőoktatás átszervezése, annak a közoktatásnak a kialakítása, ami 10 százalékban enged eltérni az alaptantervtől, egyszerűen nevetséges. Mintha 10 százalék lenne a különbség Budapest és akár Edelény között. Mintha a felső tízezer és az alsó egymillió ember között nem lenne brutális nagy különbség. Az ilyen intézkedések arról tanúskodnak, hogy vagy a kormány nem lát tovább a saját szűk rétegen túl, vagy nem akar továbblátni és nem akar teljes oktatást Magyarországon. Azt mondják, éljen a kettészakadt társadalom és hulljon a férgese!

· 4 trackback