Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Hazudott a Jobbik képviselője, saját tüntetőtársai dobták fejbe Devecseren!


Az ATV kamerája véletlenül rögzítette az esetet, sőt azt, ahogy maga Ferenczi mondja: „A mieink dobtak fejbe.” Az eset azért pikáns, mert a szélsőjobboldali média, és maga a sértett is körbehaknizta a médiát, ki nem mondva - illetve a szélsőjobboldali portálokon kimondva - fejbe dobták a cigányok, miközben pontosan a szélsőjobboldali tüntetők dobáltak üvegeket, köveket, betondarabot a cigányok házaira, ahogy mi is megírtuk.

Hétfőn számoltunk be róla, amiről a szélsőjobboldali média addig nem, a tüntetők több házat is megdobáltak, megkergették a helyi lakosokat. Majd a nagy tiltakozás után, hogy ilyen nem történt, még aznap találtuk meg a szélsőjobboldali Deres TV beszámolóját, amiben büszkén állították:


A cigánysor előtt rendőrkordon állt, mögötte 5-6 cigány bámulta a magyarokat, ám amikor a betyárok megindultak feléjük – elsöpörve a rendőrkordont – a cigányok hanyatt-homlok menekültek.

Végül repült egy vizes flakon, ami fejen találta a Kormost, mire kő repült a kerítés mögül a tömegbe. Erre fél téglákból, betondarabokból, kövekből álló zápor zúdult a házba menekülő 15-20 cigányra, akik addig a kőkerítés mögött rejtőztek. 

A rendőrök nem voltak a helyzet magaslatán, késve értek oda, egyáltalán nem tudták kezelni a helyzetet, a legtöbbjük szemében a félelmet lehetett látni. Nem rajtuk múlott, hogy egyelőre elmaradt a pogrom.

Természetesen Devecserben már a tüntetés előtt is volt konfliktus, de az a válasz, mint az a lenti videón látható, és a fenti idézetekben is olvasható, egyszerűen elfogadhatatlan. Aki maga akar rendet tenni az igazságszolgáltatás helyett, méghozzá hazudozva, saját szája íze szerint beszámolva az eseményekről, nem az igazság oldalán áll. Reméljük ezután nem mindent fognak benyelni a szélsőjobboldalnak híveik.


Van konfliktus a cigány-magyar együttélésben, de azt a hőzöngés nem fogja megoldani. Ezek a felvonulások csupán a provokáció elemei, valaki egyszer tényleg fejbe dobja az egyik jobbikost, és akkor elszabadul a pokol. De ezeknek a felvonulásoknak azért van rossz üzenete, mivel a teljes cigányságot támadják. Pedig a cigányság kisebbsége bűnöző, többsége csupán élni akar Magyarországon, pontosan úgy élni, mint a nem cigányok, de ha a szélsőjobboldal egyként kezeli őket, ahogy Devecseren is, normális cigányok házát, kővel dobálják, megkergetik őket, akkor össze is zárja őket egyrészt, másrészt pedig a társadalom számára is azt az üzenetet küldi, ezek ugyanolyanok.

Pedig nem. Ahogy a többségi társadalom is sokszínű, úgy a cigányságban is vannak szegények, gazdagok, bűnözők és ártatlanok. És aki ezt nem akarja figyelembe venni, az csak a stigmát erősíti, hagyja, hogy minél kevésbé maradjon más út számunkra, mint a bűnözés.
Aki vonul pontosan az erőszakot és a bűnözést teremti újra, és újra.

· 4 trackback