Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

A magyar Pussy Riot


Tegnap 2 év börtönre ítélte az orosz igazságszolgáltatás a Pussy Riot nevű punk zenekart, mivel azok rendszerellenes szövegeket énekeltek egy templomban. Nekünk se kell messzire mennünk, hogy hasonló ügyet találjunk, csupán 30 évet vissza az időben, amikor is a kádár kor egyik utolsó koncepciós perében ítélték 2 évre a CPg (Come on Punk group) tagjait.

A szegedi CPg zenekar tagjainak már korán a rendszer látókörébe kerültek. A srácok 16 éves korukban költöztek fel pestre, miután kirúgták őket a gimnáziumból, mivel nem a kor szellemiségének megfelelő műveikkel felléptek egy nem bejelentett koncerten. Pestre költözessük után többek között Nagy Feró segítségével léptek fel Budapest szerte.

A CPg tagjait azután tartoztatták le, hogy gyakorlatilag már felhagytak a zenéléssel a Kozák téri Ifjúsági Házban tartott csirkedarálós koncertjüket követően. A koncerten felvittek a színpadra egy csirkét, amit a közönség unszolására, megöltek, majd azt a közönség széttrancsírozta. Elszabadult a hangulat a koncerten, amit a zenekar tagjai se nagyon tudtak megemészteni (lásd privát rocktörténet videó utolsó 8 perc). Nem sokkal később hívták őket egy találkozóra Erdős Péterrel, a kor zenei mindenhatójával. A találkozón miután rögzíteni akarták a beszélgetést Erdős emberei, elhajtották őket a vérbe. Hazafelé menet beléjük kötöttek a villamoson, verekedés lett és a CPg két tagját súlyos testi sértés miatt elítélték, és ahogy letöltötték volna a büntetésüket, már készen is állt az anyag a perre.

Végül 1984 január 13. és február 7. napján tartott nyilvános tárgyalás alapján a szegedi CPg három tagját (Benkő Zoltánt, Haska Bélát és Nagy Zoltánt) kettő, egy tagját (Varga Zoltánt, fiatal korára tekintettel) máfél évre ítélte "nagy nyilvánosság előtt, csoport tagjaként, folytatólagosan elkövetett izgatás bűntette" miatt.

"(...) egyértelműen és megnyugtató módon megállapítható tényállás szerint a vádlottak a CPg-együttes keretén belül megvalósított magatartásukkal a Magyar Népköztársaság alkotmányos rendje, szövetségi, barátsági és együttműködésre irányuló nemzetközi kapcsolata elleni érzelmeket igyekezett szítani, mégpedig nihilista, anarchista alapokon, tehát gyűlöletkeltási szándékkal. Ezt az általuk előadott számok egyrészt konkrétan ki is mondták, mint a Gáz blues, Åll egy ifjú, Mindenki tetű, Báb vagy, Anarchiát, és CC20. Vannak azonban olyan számaik is, melyek érzelemkeltő képek, allegóriák, metaforák felhasználásával, gondolkodási úton juttatják hallgatójukat hasonló eredményre, mint pl. a Gáz blues bevezető két sora, Rohadt angyalok, Meseország, Cselszövő és Primitív bunkók.

(...)A bíróság által megállapított tényállás szerint az előadott számok alapvetően a rendőrök, a kommunisták, a Magyar Népköztársaság vezetői és általában a Szovjetunió tehát a Magyar Népköztársaság nemzetközi kapcsolata ellen irányultak. (...)"

A per külön érdekessége, hogy ezzel párhuzamosan zajlott a Mos-Oi nevű skin együttes pere akik bár az arabokra golyószóró vár című számukkal lettek ismertek illetve a Cigánymentes övezetről énekeltek, csupán felfüggesztetett kaptak.

A CPg nem csak a csirkedarálás miatt kaphatott külön figyelmet, valószínűleg ebben közrejátszott, az Erdős Pétert „éltető” számuk, és a kommunisták felakasztására tett ígéreteik. De emellett is érdekes a 2 éves szabadságvesztés, ami különösen súlyosnak tűnik a korszak többi ítéleteihez képest.

· 2 trackback