Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Mi történt tegnap Cegléden?


A héten Ceglédre érkezett a magyar gárda - vagy valami útóda annak - így újabb konfliktus alakult ki a Jobbikosok és a helyi cigányság között. Tegnap este amikor mindenki azt hitte pattanásig feszült a konfliktus élőben követhettük végig, mit csinálnak ilyenkor a gárdisták és bajtársaik. Azt, hogy pontosan mi történt sokáig a homály fogja még fedni, hiszen ellentmondó információkla bírunk, ennek ellenére megpróbálunk tisztán látni.
Kép forrása:mno.hu

Kedden tartott felvonulást a Jobbik és valamelyik gárdaklón Cegléden. Bár nem tudjuk milyen a bűnözési helyzet a városban, beszédes szám, hogy a szélsőjobboldali portálok állítása szerint mintegy 50-en vettek részt a felvonuláson a majd 40 ezres városban. Több forrás is arról számolt be, hogy ezen a felvonuláson a Gárdisták szidalmazták a cigányokat, de itt még nem történt atrocitás.

Ezután a szentkoronaradio.com-ra tudunk hagyatkozni, erős forráskritikával. Szerintük az történt, hogy a helyiek egy békés bográcsozásra hivták vissza a gárdistákat, akik meg is jelentek és 17-en sütögettek a kertben, miközben 70 állig felfegyverkezett cigány támadt rájuk és zaklatta őket egész este. A 70 vérszomjas cigányt végül egy gázpisztolyból leadott lövéssel sikerült megállítani. Néhány cigány viszont úgy tudja, hogy belőttek az egyik házba. Az igazság valahol a kettő között lehet, a helyszínről tudósító újságíró ismerősünk beszélt azokkal, akik megtalálták a még éles lőszereket. Az ő verziójuk szerint a lövöldözés a telep szélén történt, amikor a gárdisták ismét megpróbáltak bemenni az utcájukba, hogy ott - a mint az elmúlt napokban is - fenyegessék és szidalmazzák őket, de az időközben felálított őrség megfutamította őket, verekedés nem történt, de a menekülő gárdisták közben a levegőbe lőttek gázpisztolyból és ijedtükben szétszórták a többi éleslőszert, amely azóta kézről kézre jár.
Utóbbi verziót erősíti az a felvétel amit tegnap készitett a Sodi nevű blogger ustream adása közben a helyszínről, ebben az egyik helyi jobbikos így vall a cigány támadásról:

Helyi arc: Úgy gondoltuk, hogy mivel jönnek egész éjszakát meg mindent ránk szánják, akkor megvendégeljük őket. Jöttek 17-en, 18-an (a gárdisták), nem tudom pontosan, a létszám szerintem nem nagyon érdekes, hogy megvendégeljük őket egy babgulyással, ennyi volt. Itt megettük a babgulyást, jó, akkor elmegyünk kerülünk egy kört, sétálunk egy kört, akkor lett az, hogy ránktámadtak, olyan szinten, hogy úgy kellett menekülnünk.
(Folytatja a cigány támadók leírásával, sérülés nem történt.) (…)
Folytatódik az interjú, 19:25 környékén ez jön:
Riporter: de itteni cigányok, vagy más helyiségekből való cigányok?
Helyi arc: végülis én ezeket a személyeket még nem láttam életemben, mert igazából arra mi nem is járunk, mert igazából nem is nagyon merünk arrajárni.
R: nem hallható
Ha: Ez egy utca, így van, csak most véletlen volt, hogy… (megakad)
R: Hogy arra jártak
Ha: Így van, hogy arra jártunk.

Ezzel szemben a hivatalos Gárdista beszámoló a külünzöő szélsőjobboldali portálokon így hangzik:


A magánterületet körbevették az éjjel a felfegyverkezett cigányok és a gárdistákra támadtak, akik rendőri segítséget hívtak. Két járőrautó érkezett a helyszínre, amire szintén rátámadtak a cigányok. A “rendőrség”, kiérkezése után annyit közölt a gárdistákkal, hogy “meneküljenek”, mert nem tudják tartani a helyszínt, mivel nagyon kevesen vannak.

A szélsőjobboldali portálok végig azt állították, hogy a rendőrség is a gárdistákat védi a felböszült cigányokkal szemben, mert nem bírnak velük, illetve egyszerre azt, hogy a rendörők gonoszak és a szegény gárdisták helyett a cigányokat védik.

A fent említett Sodi féle közvetitésben, és a már említett újságíró beszámolójában is pont ennek az ellenkezője látható. A videón többször is hallhatjuk, ahogy a Jobbikos ház melleti házra támadnak rá a Gárdisták, és ott fel is áll a rendőrsorfal. A szentkoronarádió ezt például így írja le:

A hazafiak egy mezőn próbálják a cigányok házát megközelíteni, de a rendőrök sorfalat álltak, viszont nincsenek elegen az egész mező lezárására, így igen nagy rések keletkeztek a sorfalban, amin próbálnak a hazafiak átjutni.

Korábban azt is írják, hogy a Jobbik képviselője Volner János kérte a "hazafiakat" húzódjanak vissza a házukba ne próbáljanak meg átjutni a cigányokhoz.

A Sodi féle videón azt láthattuk, ahogy ezek a "hazafiak" üvöltöznek a rendőrőkkel, leköpik és zsidóbérencnek nevezik őket, többször is hallható volt a háttérben, hogy tényleg próbálják megközeliteni a cigány házakat, ellenben egyszer se történt, olyan, hogy a cigányok próbáltak volna támadni. Újságíró ismerösünk ezt így írja le:

Eközben pár fős csoportok a lezárt utcák helyett a gazoson, akácoson átvágva közelítik meg a romák lakta házakat, az egyik riadóra én is az utcabéli fiatalokkal futok, mire odaérünk már csak a bokor zörög. A romák megállnak, nem mennek utánuk csak szólnak a rendőröknek.

Ez a három konfliktus ami elég biztosan igazolható több forrásból is hogy megtörtént a többi csak szóbeszéd azon kívül, hogy a szélsőségesek egyik portyájuk alkalmával bedobták az egyik ház ablakát.

Ma reggel a Cegléd külvárosiak azt láthatják, hogy óriási rendőri készültség mellett, mindkét oldal emberi pozíciókat vettek fel az ő területük szélén, és rettegnek a másik támadásától.

Újságíró ismerösünk így írja le végül a helyzetet:

Röviden: csak a szokásos, és mindenki döntse el, hogy ez megnyugtató hír, hiszen nem történt meg az, amitől tartottunk, nem durvult tovább a helyzet, vagy aggasztó hír, mert immár szokásosnak nevezhetjük.

Nemsokára videókat is közlünk az élő közvetítéséből kiemelve, például azt, hogyan gazdagodott meg Bándy Kata apja a szélsőségesek szerint.

· 3 trackback