Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Az özvegyi nyugdíj változása több ezer rokkant embert küldhet a tönk szélére


Most lép hatályba az a jogszabályváltozás, amely újabb pofon lesz a rokkantnyugdíjasoknak. A szabályváltozás szerint az özvegyi nyugdíj szempontjából a rokkantnyugdíj egyenrangú lesz az öregségi nyugdíjakkal, így nagyon sok rokkantnyugdíjas még inkább a tönk szélére kerül.
kisalföld.jpg


Az eddigi szabályozás szerint a rokkantnyugdíjasak (rehabilitációs, illetve rokkantsági ellátásban részesülők) az özvegyi nyugdíjban az elhunyt hozzátartozó keresetének a 60, míg az öregségi nyugdíjra jogosultak a 30 százalékát kapták meg. A 60 százalék azért járt eddig a 30 helyett, mert a rokkantnyugdíj külön kategóriába esett. Normális is ez, hiszen egy valóban rokkant embernek sokkal nagyobb veszteség az őt eltartó társ elvesztése. Most ennek a különbségnek vége. Csakhogy ez sok esetben az így is alacsony rokkantnyugdíjak miatt akár 50 százalékos pénzvesztést is okozhat.

Méghozzá úgy, hogy erről nem tájékoztatták az érintetteket, a szeptember 1-jei nyugdíjjal fog megérkezni a felismerés. Borzasztó sok ember fogja a megélhetését nyújtó pénzének nagy részét elveszíteni. Emellett pedig információink szerint a kormány elszámolta magát, mert azt gondolta, hogy ezzel csupán egy kisebb csoport megélhetése fog elveszni, és csak mostanság jöttek rá: tömegesen kerül veszélybe emberek megélhetése. Információink szerint ezért a kormány a rendelet visszavonásán gondolkozik, csakhogy ez a szeptemberi pénzeket már nem fogja érinteni.

A problémára egy a szociális ellátásban dolgozó mikroblogger mutat rá a legjobban:

Ez sok esetben több tízezer forint mínuszt jelent, arról nem beszélve, hogy leginkább nőket érint. 98 éves ügyfelünket 30 000 Ft-tal rövidítették meg. A bentlakásos intézményben élők esetében elő fog fordulni olyan is, aki nem fogja tudni fizetni a térítési díjat… Jó hogy ilyen demagóg dologgal állok elő, de tényleg a nyomorékoktól kell tarhálni, hogy működjön ez a szar ország?

És valóban. Az Orbán-kormány eddig is azt a módszert választotta, hogy nem az egyes, a rendszerrel visszaélő embereket büntet meg, hanem a rendszer összes haszonélvezőjét. Pedig a rokkantak támogatása egy normális társadalom alapja, hiszen nem tehetnek az emberek róla, hogy rokkantak lesznek, bárkivel előfordulhat, hogy azzá válik, és mivel társadalmunk nem képes megélhetést adni ezeknek az embereknek, így ez az állam feladata marad.

Reméljük, a kormány tényleg visszavonja ezt a határozatot, és nem küld pár milliárd forintért sok ezer embert a tönk szélére.

· 5 trackback