Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.

Magyarország érdeke volt az azeri baltás szabadon engedése?


Orbán Viktor Kovács László az azeri ügyel kapcsolatos kérdésére („Miért?”) tegnap a parlamentben azt felelte, hogy a magyar érdekek miatt volt szükség az azeri baltás kiadására. Ez mind szép és jó, de vajon melyek azok az érdekek, amelyek védelmében Magyarországnak el kell engednie egy gyilkost?

"Magyarország helyes és igazságos döntést hozott" - jelentette ki újra Orbán Viktor. "Igazságos döntést hoztunk, mert ha fordítva történt volna az eset, akkor is így jártunk volna el. Magyarországnak nek az örmény vagy az azeri érdekeket, hanem kizárólag a magyar érdekeket kell követnie" - válaszolta Orbán.

Az is jó kérdés, mi lett volna a fordított szituáció? Normálisnak tartottuk volna ha Örményországban egy azeri megöl egy magyart, és őt az örmény hatóságok szabadon engedik? Nem csináltunk volna belőle diplomáciai balhét? Vagy az a fordított eset, hogy Magyarországnak adják ki a magyar gyilkost? Mi is elengedtük volna? Remélem nem és remélem, ha valóban kiadnak fordított helyzetben egy magyar gyilkost Magyarországnak, az elengedés szóba se kerül. De természetesen nem egészen ezekre a verziókra gondolt Orbán, hanem inkább arra akart utalni, hogy mi is megtettünk volna egy más helyzetben minden diplomáciai lépést.

A kérdés már csak a „miért?”. Mi volt az a diplomáciai lépés sorozat, amelyet az azeriek megtettek, és amely végül azt eredményezte, hogy a magyar érdekek mentén kiadtuk a gyilkost, úgy hogy tudtuk, el fogják engedni?

"Semmi nem történt a döntésünk után, amivel ne számoltunk volna előtte" - Orbán Viktor 2012 szeptember 11.

Racionális indok nem magyarázza egy gyilkos szabadon bocsátását, így marad a két verzió. Vagy csupán baráti szeretetből lett Magyarország cinkos az igazság elárulásában, vagy pénzért. És bár Orbán Viktor ezt a magyar érdek mentésének tartja, de láthatólag egyik döntés se szolgálta utólag a magyar érdeket. Óriási diplomáciai botrány kerekedett, Magyarország alkupozíciója romlott – ha hasonló eset adódik –, ellenszolgáltatást pedig még nem kaptunk. Legalábbis nem tudunk róla.

Jó lenne, ha kiderülne végre, mi történt, de ez az ügy is csupán az elmúlt 22 év mutyijait, soha ki nem derülő történeteit fogja gyarapítani. Pedig tisztázni kellene az esetet, hiszen a felelős, most már tudjuk, Orbán Viktor.

Majd megszületett a döntés, amelyet "természetesen - mint mindig - a miniszterelnök mond ki", most is így történt - részletezte Orbán Viktor.

· 11 trackback